České hospodářství letos zrychlí, odhaduje Evropská komise. Upozorňuje ale na inflaci

České ekonomice se v letošním roce bude dařit o poznání lépe než loni. Předpovídá to Evropská komise ve svojí jarní prognóze. Podle ní by tempo růstu tuzemského hospodářství mělo zrychlit na 2,6 procenta z loňských 2,4 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká dvacetikoruna

Česká dvacetikoruna | Foto: CC BY-SA 2.0, Ryan Poplin

Minulý měsíc svoji prognózu zveřejnilo české ministerstvo financí, které snížilo odhad letošního růstu na dvě a půl procenta z dříve předpokládaných 2,6 procenta. Podobný růst pak čeká resort i v příštím roce. Česká národní banka je ve svých odhadech o něco odvážnější. Pro letošek čeká růst HDP ve výši 2,9 procenta. Česká bankovní asociace se ztotožňuje s prognózou Evropské komise.

ČNB v březnu za intervence utratila rekordních 520 miliard

Číst článek

Všichni se ale shodují na tom, že ekonomiku potáhne hlavně spotřeba domácností, a tedy i větší chuť lidí utrácet. K růstu ekonomiky by měl letos mírně přispět také vývoz českých firem.

Domácí poptávku podpoří hlavně příznivé podmínky na trhu práce. Třeba v dubnu klesla nezaměstnanost na 4,4 procenta. Bez práce bylo necelých 330 tisíc lidí, což byla nejnižší dubnová hodnota od roku 2008. Podle Evropské komise by navíc míra nezaměstnanosti měla v letošním roce ještě klesnout.

Problémem může být inflace

Komise ale upozorňuje taky na výrazný růst inflace - konkrétně na 2,5 procenta. To znamená, že se dočkáme rychlejšího nárůstu cen. Na vzestup inflace upozornila i hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. „Dnes je vidět, že inflace je podstatně vážnějším problémem než potenciální deflace. A je možné, že centrální banka bude mít ve druhé polovině roku problém inflaci zkrotit," prohlásila.

Čechů v osobním bankrotu ubývá. Pomohl růst ekonomiky, mezd a pokles nezaměstnanosti

Číst článek

Pro podnikatele bude vyšší inflace znamenat hlavně růst nákladů na energie, suroviny a potažmo i mzdy. Naopak jejich rychlejší zvyšování je příznivou zprávou pro zaměstnance.

Pozice české ekonomiky posílila a v současnosti se na celkovém výkonu ekonomiky Evropské unie podílíme více než jedním procentem. Stejně jako třeba Portugalsko nebo Řecko. Ukázala to nedávná statistika Eurostatu.

Nejvyšší podíl na tvorbě hrubého domácího produktu unie má Německo s více než jednadvaceti procenty. Naopak nejméně přispívá Estonsko, Kypr a Malta. Obecně ekonomika Evropské unie letos poroste už pátý rok za sebou. Podle odhadů Evropské komise tempo růstu zůstane stabilní těsně pod dvěma procenty. Růst zaznamenají všechny členské země.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme