Česko má rozpočet na příští rok

Poslanci schválili státní rozpočet na příští rok. Stát by měl hospodařit s deficitem necelých 71 miliard korun. Příjmy rozpočtu poprvé překročily jeden bilion korun. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hlasování o rozpočtu

hlasování o rozpočtu | Zdroj: ČTK

Poslanci přidali necelou miliardu školství, téměř dvě miliardy pak rozdělili na investice v regionech - například na opravy škol, sportovních areálů nebo hřišť. Pro rozpočet hlasovali všichni poslanci koalice kromě Věry Jakubkové ze Strany zelených, které se nepodařilo prosadit změny v kapitole dopravy. Podpořili ho i bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Opozice hlasovala podle očekávání proti. Proč, to Radiožurnálu řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "V příštím roce klesne tempo růstu české ekonomiky a zvýší se inflace, omezí se spotřeba velkých skupin domácností, budou poškozeni důchodci, rodiny s dětmi, zejména zaměstnanci veřejného sektoru. To, co je smutná zpráva pro 130.000 stávkujících učitelů a pro jejich kolegy, je, že nebyl schválen návrh na navýšení výdajů ve školství o tři miliardy korun; ta jedna miliarda, která byla schválena, je jenom malá náplast."

Ministr financí, lidovec Miroslav Kalousek byl ale s výsledkem hlasování spokojen: "Prošly pouze ty pozměňující návrhy, které jsem doporučil, a především schválený rozpočet je dobrou zprávou pro Českou republiku, dobrou zprávou pro kraje a obce, je to dobrá zpráva pro investory, je to zpráva o stabilitě."

Plánovaný schodek rozpočtu na rok 2008 je o pět miliard nižší, než s jakým skončí letošní hospodaření státu. Analytik Reiffeisenbank Aleš Michl však nadšení z nižšího deficitu tlumí.

"Na první pohled je to velká zpráva pro vládu, na ten pohled druhý si myslím, že to je jenom malinká zpráva pro českou ekonomiku. Hospodářskému růstu to příliš nepomůže a ten největší problém je, že rozpočet se příliš soustředil na stranu příjmů. Došlo tam ke změně daňových sazeb, ale ten náš problém je ve výdajích, že neumíme šetřit ve výdajích," myslí si Michl.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme