Česko otálí s uznáním libyjské povstalecké vlády, firmy to může poškodit

Zatímco většina evropských států usiluje po pádu Kaddáfího režimu o co nejrychlejší obsazení libyjského trhu, Česko zatím stojí stranou. I když posledních 21 let jako jedna z mála zemí diktátorský režim bojkotovala, novou povstaleckou vládu zatím stále neuznala. Hrozí, že české firmy kvůli otálení vlády přijdou o lukrativní zakázky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístav v Benghází s ropnými zásobníky a lodí

Přístav v Benghází s ropnými zásobníky a lodí | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Libye disponuje ohromnými přírodními zdroji a zároveň bude muset zásadním způsobem modernizovat svou ekonomiku a vybudovat infrastrukturu. To je samozřejmě velká obchodní a investiční příležitost pro české firmy,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současných česko-libyjských vztazích hovořil náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka a místopředseda Sdružení Libyjců žijících v Česku Dia Addín Felfel

Ministerstvo však odmítá, že by Česko jednalo příliš opatrně. „Obchodníci budou potřebovat vědět, v jakém prostředí se budou pohybovat. Nesmíme zaspat, ale zároveň platí, že je nutné počkat na konec krveprolití a válečného konfliktu,“ míní Hovorka.

Je prý také nezbytné vyčkat na priority nové libyjské vlády, od nichž se budou odvíjet další kroky české administrativy i firem.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg v úterý uvedl, že Česko nabídne Libyi své zkušenosti s přechodem k demokracii a chce dále rozvíjet vztahy s Přechodnou národní radou. Zdůraznil však, že nejde o oficiální uznání povstalců za legitimní vládu země.

V opačné situaci je například v Rakousku, které se snaží od svých styků s Kaddáfího režimem očistit. Libye dosud pokrývala pětinu rakouské spotřeby ropy a obě země spolu čile obchodovaly. Nyní naopak Vídeň silně podporuje povstalce a doufá, že se na jejich spolupráci s diktátorem co nejrychleji „zapomene“.

Podle místopředsedy Sdružení Libyjců žijících v Česku Dia Addína Felfela může otálení české vlády s uznáním povstalecké vlády poškodit budoucí obchodní vztahy. „Zpoždění je hodně velké, Anglie, Francie, Belgie a mnoho dalších zemí Evropské unie už povstaleckou vládu uznalo. EU už má také přes měsíc otevřenou kancelář v Benghází,“ dodává Dia Addín Felfel.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme