Český export stále roste, očekává se však reakce na recesi

Česká ekonomika vysílá smíšené signály: zahraniční obchod je i nadále tahounem – za červen hlásí přebytek na úrovni 17,6 miliardy, zatímco trh čekal jen 10,3 miliardy korun. Naopak mírně za očekáváním zůstal průmysl, který v červnu posílil o 7,4 procenta, v květnu přitom rostl dvakrát rychleji. Stavebnictví kleslo o 6,3 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ŠKODA Days 2011 v mladoboleslavské automobilce (1)

ŠKODA Days 2011 v mladoboleslavské automobilce (1) | Foto: Jana Huzilová

O tom, že se daří zahraničnímu obchodu, svědčí i nové zakázky ze zahraničí, které za červen vzrostly o 11,8 procent. Tuzemské naopak klesly o 5,2 procent a nedaří se ani maloobchodu, ten klesl o více než 3 procenta.

Ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek připouští, že českou ekonomiku zasáhne americká i evropská ekonomická nestabilita, protože export tvoří až 75 procent českého HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek ve Světě o deváté

„Zatím nás snad nečeká žádný dramatický propad. Podle konjunkturálního průzkumu provedeného v červenci se hodnocení celkové poptávky v průmyslu nepatrně zvýšilo, využití výrobních kapacit dosáhlo téměř předkrizové úrovně – 85 procent. Myslíme si, že se zatím českému průmyslu i zahraničnímu obchodu daří, nicméně dojde k tomu, že se nepříznivé signály ze zahraničí projeví,“ uvádí.

Exportně orientovanými obory jsou například automobilový nebo elektrotechnický průmysl, prodej automobilů v podstatě táhne českou ekonomiku.

„Prodeje automobilů jsou značně diverzifikovány. Sice v západní Evropě dochází k poklesu prodeje automobilů, ale na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, Rusko, Indie, nejsou signály patrné,“ ubezpečuje Vomastek.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme