Český miliardář Šmejc získá podíl v řecké sázkové společnosti

Česko-řecká investiční skupina Emma Delta získá podíl v řecké sázkové společnosti OPAP. Skupina od státu koupí 33 procent akcií za víc než 650 milionů eur, což je v přepočtu přes 16 miliard korun. OPAP patří mezi tamní nejziskovější firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jedním z investorů skupiny Emma Delta je mimo jiné český miliardář Jiří Šmejc. Dříve byl podílníkem společnosti PPF, kterou teď z 99 procent ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

Nákup 33procentního podílu je tedy první velkou samostatnou investicí Jiřího Šmejce. Pro něho samotného je to velká příležitost a podle analytiků i dobrý úlovek.

Firma OPAP totiž patří mezi řecké nejziskovější firmy a její akcie se obchodují na některých evropských akciových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Emma Delta získá podíl v řecké sázkové společnosti OPAP. Podrobnosti o transakci zjišťoval Jan Beneš

Podle agentury Reuters zůstane loňská dividenda z této společnosti na řeckém území. Její celkový objem je 60 milionů eur. Když se k tomu připočítá nabízená suma za zmiňovaný 33procentní podíl, tak Řecko získá přes 700 milionů eur. Hodnota firmy ale byla podle analytiků ještě před několika dny o něco vyšší.

Firma loni vydělala přes 500 milionů eur. To je ale o šest procent méně než v předchozím roce. Od státu má OPAP desetiletou licenci na provozování 35 tisíc videoloterijních terminálů, vedle toho jí také patří výhradní práva na provozování 13 hazardních her do roku 2030.

V řeckých sázkových kancelářích se dveře netrhnou. Sázejí mladí i staří, ale důchodci jednoznačně převažují. Ani s ekonomickou krizí se počet tamních gamblerů nesnížil. Pravidelní zákazníci kanceláři už nesázejí tak velké peníze, ale jejich návštěvnost se zvyšuje.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme