Česká průmyslová výroba v listopadu zpomalila meziroční růst na 4,8 procenta

Průmyslová výroba v Česku v listopadu zpomalila meziroční růst na 4,8 procenta po říjnovém zvýšení o 6,7 procenta. Meziměsíčně byla po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad. K meziročnímu růstu nadále nejvíc přispívá výroba motorových vozidel, která v listopadu stoupla o víc než desetinu. Zvýšily se tržby, přibylo nových zakázek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba motorových vozidel (ilustrační foto)

K meziročnímu růstu nadále nejvíc přispívá výroba motorových vozidel. (ilustrační foto) | Zdroj: pxhere

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce v listopadu meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Listopad 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v listopadu meziročně stoupla o 10,2 procenta. Téměř o polovinu se zvýšila výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, o téměř 18 procent výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Produkce klesla v gumárenství a plastikářství, chemickém průmyslu a energetice.

Tržby v průmyslu v listopadu meziročně vzrostly o 9,1 procenta, z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o víc než desetinu. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, stouply o 7,8 procenta.

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích se zvýšila o 5,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 3,2 procenta, tuzemské nové zakázky stouply o 9,7 procenta. „K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba strojů a zařízení,“ uvedl ČSÚ. Nové zakázky ale klesly ve výrobě motorových vozidel.

Zaměstnanců v podnicích s padesáti a více pracovníky v listopadu přibylo o 0,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,1 procenta na 39 362 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme