Český Telecom je už jen krůček od experimentální licence

Český Telecom obdržel na poslední chvíli experimentální licenci. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila napodruhé souhlasné stanovisko žádosti ČTÚ na přidělení kmitočtu Českému Telecomu pro experimentální zemské digitální vysílání. "Naše spolenost požádala o přidělení kmitočtů v Praze, Brně a Ostravě. Rada vyjádřila souhlas pro lokality Prahu a Brno," řekl Radiožurnálu mluvčí ČTc Vladan Crha. Telecom je ale podle něj vlastně jen půl cesty od licence, protože žádost teď ještě projedná samotné ČTÚ. Navíc se společnost o tomto kroku sice dozvěděla, ale "oficiální vyjádření jsme prozatím neobdrželi, v současné době stále čekáme na informace od Českého telekomunikačního úřadu."

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Rada tak vytvořila podmínky pro vznik třetí vysílací sítě. Jak podotýká Leoš Pohl (z CDG, tedy dalšího provozovatele exp. digitálního vysílání) na Digimedia.cz, umožnila také Telecomu několik měsíců před předpokládaných ukončením experimentálního vysílání stávajících dvou operátorů vstoupit do rozjetého vlaku digitálního vysílání, a to za minimálních nákladů. Vysílání hodlá provozovat síť DVB-T na vysílačích buňkového charakteru o nižších výkonech, "se kterou zatím nejsou v ČR zkušenosti."

Pokud ČTc skutečně dostane licenci, pak schopen začít vysílat do několika měsíců. "Požádali jsme také o rozšíření telekomunikační licence tak, aby zahrnovala rovněž poskytování digitálního vysílání na komerční bázi." Možná budoucí nejmladší provozovatel multiplexu tedy poněkud předběhl dobu, i když projednání Koncepce se předpokládá už ve středu 28. dubna.

Jak dále píše Leoš Pohl na Digimedia.cz, rozhodnutí rozšíří nabídku zemské digitální televize pro naše diváky a bude zcela určitě akcelerovat rozvoj zemského digitálního vysílání u nás. 12 - 24 televizních programů (podle použitého typu modulace), které tři sítě nabídnou, se stanou v příštích letech nejen dramatickou konkurencí pro stávající analogové komerční terestriální televize a zřejmě rozkolísají reklamní trh, ale budou také silnou konkurencí pro základní nabídky operátorů kabelové televize.

ČTc získal Radu na svou stranu na druhý pokus. V listopadu RRTV zamítla žádost Českého Telecomu licenci k experimentálnímu zemskému digitálnímu vysílání na území Prahy, ale pro formální a věcné nedostatky.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme