ČTÚ vyhlásil aukci na kmitočty pro mobilní sítě LTE, chce umožnit příchod nového operátora

Právě dnes se otevřely dveře pro vstup dalšího operátora na trh mobilních telefonů. Český telekomunikační úřad vyhlásil novou aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Ty umožňují několikanásobně rychlejší připojení k internetu proti stávajícím sítím 3G. Maximální rychlost se pohybuje kolem 100 Megabitů za vteřinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad | Foto: Marián Vojtek

Český telekomunikační úřad v aukci vyčlenil více frekvencí pro čtvrtého tedy nového celoplošného operátora než v předchozím neúspěšném pokusu. „Pro nový subjekt vyhrazujeme v pásmu 800 a v pásmu 1 800 megahertzů prostor, kde můžou bidovat pouze noví zájemci a ne stávající operátoři,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Zájemci se mohou hlásit do 30. září. V prvním kole bude úřad hodnotit, jak splňují dané podmínky, například pokrytí i málo obydlených území, národní roaming nebo sedm let zákaz změny vlastníka. Teprve po této fázi přijde řada na cenové nabídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČTÚ vyhlásil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. O tématu jsme na Radiožurnálu mluvili se specialistou na komunikační technologie ze serveru mobil.cz Luďkem Vokáčem

Podmínky aukce kritizují stávající mobilní operátoři Telefónica, T-Mobile i Vodafone. Vadí jim právě vyčlenění nejlukrativnější části pásma 800 MHz pro nového konkurenta. Kritizují taky nastavení cen i povinnost nabídnout novému operátorovi národní roaming v jejich stávajících sítích GSM a 3G.

Podle Luďka Vokáče, specialisty na moderní komunikační technologie ze serveru mobil.cz, tak mohou stávající operátoři průběh aukce zkomplikovat. „Na druhou stranu v tom, co asi chce ČTÚ dosáhnout, tedy přivést čtvrtého hráče na trh, jsou podmínky nastaveny rozumně,“ uvedl.

Stávající operátoři mají připomínky

Operátoři chtějí podrobně prostudovat konečnou podobu podmínek a pak zváží případnou účast v aukci. Nevylučují ale, že se obrátí na soud kvůli údajné nedovolené podpoře. To už avizovala Telefonica.

„Myslím, že stávající operátoři si nemohou dovolit se aukce úplně nezúčastnit. Určitou část spektra si každý z nich koupit musí, aby byla zaručena jejich konkurenceschopnost na českém trhu do budoucna,“ uvedl specialista na komunikační technologie ze serveru mobil.cz Luděk Vokáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aukci komentovali ve vysílání Českého rozhlasu Ondřej Malý, člen Rady ČTÚ, a Aleš Pospíšil, redaktora serveru Mobilmania.cz.

ČTÚ tvrdí, že má podmínky nastavené správně: „Úřad si je jistý, jinak by se předseda rady Jaromír Novák těžko rozhodl tu aukci vyhlásit,“ říká Ondřej Malý, člen rady telekomunikačního úřadu.

Výrazné připomínky nemají k aukci ani odborníci a publicisté, kteří se specializují na mobilní trh. „Musím ČTÚ pochválit za to, že opravdu vyčlenil to spektrum výhradně pro nového operátora, což je velmi důležité,“ k aukci ani redaktor serveru Mobilmania.cz Aleše Pospíšila

O vstup na mobilní trh má zájem finanční skupina PPF, která se účastnila už minulé neúspěšné aukce. Ta zkrachovala kvůli příliš vysoké nabízené ceně, která by zdražila služby zákazníkům. Možným zájemcem je i tuzemská telekomunikační skupina Dial Telecom, která ale úřad požádala o odložení termínu pro přijímání nabídek na účast v soutěži do konce září.

Ostrá fáze aukce začne do poloviny listopadu, její vítěz by měl být znám na začátku nového roku. Nové služby by pak mohl rozjet do roka od přidělení kmitočtů.

Nový předseda ČTÚ Jaromír Novák Českému rozhlasu před časem řekl, že příchod nového operátora je pro ně priorita. „Pro nás je podstatné, aby aukce začala co nejdříve, aby byl proces zpoždění napraven. Předpokládám, že to bude co nejdřív,“ doplnil Novák.

Vysokorychlostní internet LTE | Foto: Michal Jindra

Jitka Hanžlová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme