Dmitrij Medveděv navrhuje summit zemí, které odebírají ruský plyn

Spor o plyn mezi Ukrajinou a Ruskem pokračuje. Evropská unie dnes obě země důrazně varovala, že by se jejich energetické podniky mohly dostat před soud za neplnění smluvních podmínek. Rusko začalo posílat plyn do ukrajinského potrubí v úterý, do evropských zemí ale surovina stále nepřichází. Moskva i Kyjev se navzájem obviňují z odpovědnosti. Ruský prezident Dmitrij Medveděv navrhl svolat na sobotu do Moskvy summit zemí, které odebírají ruský plyn. Na separátní jednání se do Ruska už vypravili premiéři Slovenska, Bulharska a Moldavska, tedy států, které výpadek zásobování postihl nejhůř.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávací stanice ruského zemního plynu

Předávací stanice ruského zemního plynu | Zdroj: ČTK

Robert Fico, Sergej Stanišev a Zinajda Grečanyjová vyslechli od premiéra Vladimira Putina znovu argumenty Moskvy, totiž že Rusko za krizi zodpovědné není, plyn není ochotna přepravovat Ukrajina. Podle ruského premiéra by právě na politiky v Kyjevě měla Evropská unie působit aktivněji. Ta ale roli prostředníka odmítá.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se evropské země nyní ocitly v roli rukojmích sporu, který nezavinily. Přinejmenším Slovensko si ale z Moskvy odváží příslib mírného zlepšení situace oproti současnému stavu.

Jak uvedl ruský vicepremiér Igor Sečin, Gazprom souhlasil s navrženým řešením: nasmlouvaný plyn na Slovensko dodá Ukrajina ze svých podzemních zásobníků a Rusko pak pošle surovinu přímo Kyjevu. S navrženým řešením nicméně ještě musí souhlasit Ukrajina, která podle dnešního tvrzení tamních představitelů ale také začíná pociťovat nedostatek paliva.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko mezitím oznámil, za jakých podmínek jeho země obnoví tranzit plynu do Evropy. Tou hlavní je, že Rusko musí obnovit dodávky plynu svým partnerům v dohodnutém objemu.

Míč je teď na straně Ruska, upozornil Juščenko. "Plynovod nemůže fungovat ve smíšeném režimu. Ukrajina dnes pumpuje plyn v protisměru, aby zajistila dostatek energie pro byty a továrny v průmyslové východní části země. K přepnutí do opačného režimu - tedy z východu na západ - potřebuje dostatečné dodávky z Ruska, jinak zůstane východ Ukrajiny bez plynu, " vysvětlil.

"Ukrajina bez jakýchkoli předběžných podmínek očekává obnovení ruských dodávek v tom objemu, který si Gazprom dohodl se svými partnery," uvedl ukrajinský prezident. Rusko podle něj musí najít politickou vůli, žádné jiné překážky neexistují, dodal Juščenko.

Na to, jak vypadá situace přímo na kontrolních stanicích, kde má své pozorovatele Evropská unie, jsme se zeptali jednoho z nich - Davida Stulíka - v dnešním Radiofóru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Davidem Stulíkem

Vondra: Evropa o možných problémech věděla už v prosinci

O možném výpadku dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu věděla Evropská unie už v polovině prosince. V Evropském parlamentu to prohlásil český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Unie se podle něj snažila výpadku dodávek zabránit; i když bez úspěchu.

"Rusové nás už 18. prosince formálně varovali, že může nastat problém. Výpadek dodávek nás proto příliš nepřekvapil. Jsme ale překvapeni tím, jaký má tento výpadek rozsah," řekl Vondra.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme