Dřevo je dražší. Podle šéfa lesního družstva za to může export do USA a pozdní nástup kůrovce

Cena dřeva se v posledních měsících zvýšila o desítky procent. Podle majitelů lesů je dokonce až třikrát vyšší, než byla před rokem. Zájem je především o kůrovcové dřevo, které se běžně používá ve stavebnictví, a kvalitní čerstvou kulatinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžba dřeva, ilustrační foto

Ceny dřeva jsou vysoké (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Co nám tady zbylo, to jsou zbytky palivového dříví, které prodáváme Cerekvákům,“ říká nezávislý starosta Dolní Cerekve na Jihlavsku Zdeněk Dvořák, který stojí před poměrně chudou hromadou pokácených stromů. Ještě před několika měsíci byla přitom výrazně větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena dřeva se v posledních měsících zvýšila o desítky procent. Téma pro Františka Jirků

„Většina kůrovcového dříví se podařila vytěžit přes zimu. Na jaře se netěžilo, možná proto zůstala cena dříví vysoko,“ dodává.

Zatímco loni na podzim dostávali v Dolní Cerekvi za kubík nejběžnějšího smrkového dřeva využívaného především ve stavebnictví 800 korun, na začátku roku už ho prodávali za více než 2000.

A teď je cena na trhu ještě vyšší. „Sehrála v tom roli obchodní politika velkých pilařů, kteří exportovali řezivo do Spojených států, kde byla cena velmi zajímavá. A tím pádem na evropském trhu řezivo chybělo. A samozřejmě i to, že kůrovec nastoupil zhruba o měsíc a půl později,“ vysvětluje ředitel Lesního družstva obcí Přibyslav Jiří Svoboda.

Ceny dřeva letí skokově nahoru. Na vině je kůrovcová kalamita, ale i vysoká poptávka ze zahraničí

Číst článek

Jak dlouho bude tato situace trvat, se podle něj těžko odhaduje. „Zítra nebo pozítří může přijít nějaká tlaková níže, která srazí obrovské množství dřeva v Evropě.“

Podle Svobody ale ani současné ceny nedokážou družstvu pokrýt ztráty z předchozích let způsobených kůrovcovou těžbou. „I přes letošní nárůst, je za ta období 2018, 2019, 2020 “
propad 100 milionů korun,“ podotýká.

I přes vysokou cenu dřeva se oslovení vlastníci lesů snaží kácet pouze ty stromy, které musí, a těžbu nezvyšují.

František Jirků Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme