EK: Hospodářský růst se zastaví, krize ale nepřijde

Ekonomika Evropské unie se na konci letošního roku skoro zastaví. Hospodářství tak neporoste vůbec nebo jen o několik málo desetin procenta, nové krizi se ale, alespoň letos, vyhneme. Vyplývá to z odhadu vývoje ekonomiky, který zveřejnila Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Druhá polovina letošního roku bude z ekonomického hlediska velmi těžká. Hospodářství se dostane prakticky do stagnace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analýzu o vyhlídkách hospodářství EU prostudoval redaktor Ondřej Houska

Podle evropského komisaře pro hospodářství Olliho Rehna je na vině hlavně všudypřítomná nejistota.

„Pokračující turbulence na finančních trzích poškozují hospodářské zotavení. Trhy straší nejistota ohledně toho, jestli jsme schopni bojovat s dluhovou krizí,“ uvedl Rehn.

Výrazné zpomalení na konci roku je podle Komise potřeba překonat zajištěním finanční stability a pokračováním ve snaze odbourat nadměrné dluhy. „Nejistotu musíme snížit tím, že splníme to, na čem jsme se dohodli,“ podotkl Rehn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější výhled hospodářství EU okomentoval v Ozvěnách dne ekonom Jan Novotný

Komisař proto vyzval k urychlenému schválení dohody o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Ten by například mohl pomáhat bankám nebo nakupovat dluhopisy zemí ohrožených dluhovou krizí.

Pro Řecko, Irsko či Portugalsko je odhadované zpomalení ekonomiky EU mimořádně špatnou zprávou. Tyto země dostávají půjčky výměnou za to, že budou stlačovat svůj deficit. Jestliže teď ale jejich hospodářství zpomalí, propad bude ještě hlubší a bude se muset vyvažovat novými škrty.

Podle ekonoma Jana Novotného z institutu CERGE-EI se zhoršení výhledu dalo očekávat. „Když vezmeme v potaz, co se stalo v minulých týdnech, je to opravu realistický odhad. Naopak může být ještě opravený směrem dolů,“ míní Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Vojtěch Benda ve Světě o jedné Rádia Česko

Na příkladu Řecka je podle něj vidět zejména nejednotnost sedmadvacítky. „Francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová se v současnosti snaží ukázat jakousi jednotu, ale i tak je vidět, že zde neexistuje společná politika. To je to, co eurozónu a Evropskou unii v současné době strašně poškozuje,“ zdůraznil ekonom.

Ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda vidí příčinu horšího výhledu kromě dluhové krize v eurozóně i v ochlazení světové ekonomiky. „Vidíme výrazné zpomalení ve Spojených státech a hrozí to, že státy eurozóny, které jsou exportně orientované, můžou čelit dalšímu zhoršení ekonomické situace,“ upozornil Benda.

Pozice České republiky, která stojí mimo eurozónu, zůstává podle Novotného nadále poměrně silná. „Není zatížena tak velkými dluhy, bankovní sektor máme zdravý. Ale pokud jádro Evropská unie bude poškozeno, půjde dolů a bude nejednotné, tak to samozřejmě stáhne i nás,“ dodal Novotný.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme