Ekonomické informace 10. 8. 2001

Hovoříme o pravděpodobné valorizaci starobních důchodů jako důsledku stoupající inflace. Diskuse kolem zvýšení pojistné částky u bankovních vkladů neustává. A u financí zůstaneme i v další části informací, a to u zahájení výplat náhrad pojištěných vkladů klientů I. Družstevní záložny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Další citelný zásah do letošního státního rozpočtu způsobila červencová inflace. Vzhledem k tomu, že meziročně spotřebitelské ceny stouply o více než pět procent, bude muset vláda valorizovat důchody. Připustil to ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla s tím, že o termínu zvýšení penzí rozhodne kabinet.

Pojištění vkladů v bankách by se mělo zvýšit na 850 tisíc korun. Předpokládá to Senátem schválená zákona o bankách, která úroveň pojištění přibližuje standardům Evropské unie. Novela zároveň počítá s vyplacením až čtyř miliónů korun dosud neodškodněným klientům tří zkrachovalých bank - Pragobanky, Moravia banky a Universal banky. Tento záměr kritizuje Miroslav Singer ředitel pro restrukturalizaci společnosti Pricewaterhouse Coopers. Tvrdí, že jde o nesystémový krok, na kterém mohou vydělat nepoctiví finančníci.

Senát také souhlasil se zákonem o finanční kontrole. Ten by měl v souladu s evropskými předpisy zavést vnitřní kontrolní mechanismy ve státní správě. Zákon je nezbytný pro uzavření kapitoly "finanční kontrola" při jednání o našem vstupu do Evropské unie.

Zajišťovací fond družstevních záložen začal vyplácet náhrady pojištěných vkladů klientů I. Družstevní záložny. U této kampeličky má více než 23 tisíc členů uloženo téměř 3 a půl miliardy korun. Podle mluvčího Úřadu pro dohled nad záložnami Oldřicha Zajíce odškodnění proběhne v několika etapách do konce srpna.

Ruská petrochemická společnost Sibur, která je součástí energetického podniku Gazprom, má zájem o privatizaci společnosti Unipetrol. Sibur se ale podle jeho presidenta Jakov Goldovského nechcde o českou firmu ucházet přímo, ale pravděpodobně jako spojenec některého z velkých ropných koncernů světového ražení, řekl prezident Siburu Jakov Goldovskij.

Pohonné hmoty během července zlevnily. Podle údajů Českého statistického úřadu se natural prodával o 63 haléře levněji než v červnu a nafta o 41 haléř. Ceny poklesly i ve srovnání s červencem loňského roku. Důvodem je nižší cena ropy na světových trzích a silný kurs koruny. Podle ředitelky odboru informačních služeb statistického úřadu Jany Bondyové se to promítlo i do konečných cen u čerpacích stanic.

Vysoké příjmy a téměř žádné daně. I takové zaměstnání se dá nalézt a brzy bude dostupné i pro některé Čechy. Víc vám prozradím v dnešním Ekonomickém magazínu, u kterého se v 9 hodin 15 minut těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme