Ekonomické informace 12. dubna

Zamýšlíme se nad tím, zda se se změnou ministra financí může zpomalit další privatizace a hovoříme o česko-tureckých hospodářských vztazích. Věnujeme se i dobrým vyhlídkám na skončení takzvané banánové války mezi Spojenými státy a EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nástupce ministra financí Pavla Mertlíka, jehož jméno zřejmě premiér Zeman oznámí už dnes, by měl rozptýlit pochybnosti o dalším průběhu privatizace. Ta by se neměla zpomalit, protože jinak nelze vyloučit menší zájem investorů o akcie polostátních firem. Řekl to analytik Patria finance David Marek, který reagoval na doporučení některých zahraničních investičních společností jejich klientům, aby snížili angažovanost v českých akciích a zaměřili se na ostatní trhy střední a východní Evropy.

Odstupující ministr financí Pavel Mertlík si ohrožení privatizace nepřipouští. Předpokládá, sice že energetické společnosti budou prodány nejdříve v příštím roce, ale optimističtější je při prognoze prodeje další státních podílů.

Výrobce lehkých aut - čáslavská Praga - věří, že se bude moci zúčastnit výběrového řízení na vozidla pro správu silnic a dálnic. S místopředsedou představenstva firmy Petrem Ptáčkem o tom jednal ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Firma se totiž domnívá, že v průběhu tendru došlo ke změně podmínek a je tak ze soutěže vyřazena.

Intenzita česko-tureckých hospodářských vztahů by se měla zvyšovat. To je jeden z výsledků jednání, které v Ankaře vedl šéf české diplomacie Jan Kavan se svým rezortním protějškem Izmajlem Čemem. Podle Kavana chce český průmysl navázat především na úspěšnou spolupráci v oblasti energetiky.

Nekonečná banánová válka mezi Spojenými státy a Evropskou unií skončí prvního července. Jak dodává náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich s touto zprávou přišel evropský komisař pro obchod Pascal Lammi.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme