Ekonomické informace 19. 5. 2005

Čína se vzpouzí snahám Evropské unie a Spojených Států omezovat dovoz jejího textilu. Čechy, ale i naše ekonomy trápí dlouhodobá nezaměstnanost. Pro lidi s vysokými příjmy vláda od roku 2007 zavede stropy pro zdravotní a sociální pojištění. Česká republika stihla jako první ze 13 zemí připravit čerpání prostředků z takzvaného Norského finančního mechanismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Čína se vzpouzí snahám Evropské unie a Spojených Států omezovat dovoz jejího textilu. Unie je ale proti levným dovozům z Číny odhodlána zasáhnout co nejdřív, protože se bojí o svůj textilní průmysl. Jen v Česku podle našich výrobců čínský textil ohrožuje až třetinu ze 120 000 pracovních míst. Opatření proti čínskému dovozu tak podle svého viceprezidenta Jiřího Kohoutka žádá i Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kohoutek: Omezení dovozu čínského textilu

Čechy stále více trápí dlouhodobá nezaměstnanost. Každý třetí nezaměstnaný je u nás bez práce déle než dva roky. Jak přitom vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, ještě před 12 lety to byl pouze každý 20. uchazeč o práci. Dlouhodobá nezaměstnanost tak podle Petra Zahradníka z České spořitelny začíná být pro českou ekonomiku stále větším problémem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Dlouhodobá nezaměstnanost

Pracující Češi zase nejsou v zaměstnání spokojeni. Z provedeného průzkumu vyplývá, že nejčastěji si stěžují na neplacené přesčasy. Na špatné podmínky v práci si ale stěžuje většina Evropanů. Zhruba 45 procentům z nich se v současné práci nelíbí do té míry, že hodlají podat výpověď a přejít do jiné firmy hned, jak to bude možné.

Lidé s vysokými příjmy od roku 2007 ušetří na zdravotním i sociálním pojištění. Vláda se totiž včera dohodla na zavedení pojistných stropů ve výši pětinásobku průměrné mzdy. V roce 2008 by se stropy měly snížit už jen na čtyřnásobek a o rok později dokonce na trojnásobek průměrného platu. Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna je zavedení stropů dobrým signálem pro zahraniční investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Pojistné stropy ve zdravotním a sociálním pojištění

Česká republika stihla jako první ze 13 zemí připravit čerpání prostředků z takzvaného Norského finančního mechanismu. Jde o peníze, které Norské království, Knížetství Lichtenštejsko a Island poskytnou jako pomoc přitupujícím zemím a také Portugalsku, Španělsku a Řecku. Zájemci se mohou přihlásit s projekty z oblasti ochrany životního prostředí, kulturního dědictví nebo například výzkumu. Kolik peněz Česká republika dostane, to ví náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Peníze z Norského finančního mechanismu

Více se o čerpání peněz z těchto zdrojů dozvíme v dnešním Ekonomickém magazínu.

Naďa Bělovská, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme