Ekonomické informace 19. 8. 2002

Evropská investiční banka nabídla Česku, Německu, Rakousku, České republice a Slovensku úvěry s preferenčními sazbami. Výhodné půjčky by umožnily dlouhodobě pokrýt financování nápravy škod způsobených záplavami. Splatnost úvěrů by se měla prodloužit až na 30 let. Navíc je banka ochotna učinit výjimku z běžného pravidla a pokrýt půjčkami až 100 procent hodnoty investic. Zatím poskytovala jen polovinu potřebných peněz. Záleží ale na stanovisku správní rady banky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

záplavy v Rakousku

záplavy v Rakousku | Zdroj: ČTK

Ministerstvo financí letos osvobodí od dovozního cla zboží, které bude určeno pro osobní potřebu lidí postižených povodněmi. Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí mezi vyplavené obce padesát miliónů korun na obnovu infrastruktury. Zatopeným občanům pak dá úřad sto padesát miliónů na opravy domů a bytů.

Elektroenergetické firmy postupně uvádějí v oblastech zasažených záplavami do provozu odpojené trafostanice. Také plynárenské podniky postupně kontrolují zařízení. Plyn již byl připojen v některých pražských ulicích a v některých místech na severu Čech. Rychlejší postup však stále komplikuje voda ve sklepích domů a také spodní voda. Celkem je v Praze, severních a středních Čechách mimo provoz ještě kolem 900 trafostanic. S opadající vodou se ale situace zlepšuje.

Také Český Telecom postupně obnovuje spojení v zatopených oblastech. Z původních 60 tisíc zůstává mimo provoz 44 tisíc telefonních stanic především na severu Čech.

Kvůli záplavám se s korunou minulý týden příliš neobchodovalo a také její kurs zůstal stabilní. Podobný vývoj očekává David Marek z Patria Finance i během příštích dní.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o kurzu koruny

Obnovené obchodování po několikadenní přestávce na pražské burze prospělo řadě akcií. Výrazně si polepšily například ČEZ, Unipetrol a Philip Morris. Podobně by se podle analytičky Daniely Bebrové měl trh chovat i tento týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dabiela Bebrová o cenách akcií

Krizových situací se bohužel snaží využít někteří podvodníci. Komise pro cenné papíry proto varuje před firmami i jednotlivci, kteří mohou lidem postiženým povodněmi nabízet, že odkoupí jejich akcie, aby rychle získali peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková varuje

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme