Ekonomické informace 20. 8. 2007

Premiér Topolánek se dohodl s rebelanty a reformu veřejných financí podpoří všech 81 poslanců ODS. Vinaři odhadují, že letošní sklizeň hroznů bude velmi dobrá. Společnost easyJet chtěj na linkách do Prahy přepravit milión cestujících.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hrozny

hrozny | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Reformu veřejných financí podpoří v úterý ve sněmovně všech 81 poslanců ODS. Potvrdil to Vlastimil Tlustý, který byl největším kritikem návrhu. Vadilo mu, že v roce 2009 by si příjmová skupina s platem od 16 do 35 tisíc korun hrubého kvůli úpravám daně z příjmů a DPH pohoršila. Nakonec by příjmy těchto lidí díky úpravám slev na dani měly růst víc. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je možné dohodu naplnit. Slevy na dani lze ale podle něj zvyšovat jen při současném snižování rozpočtových výdajů.

Letošní sklizeň hroznů bude podle odhadů vinařů velmi dobrá a milovníci vína se mohou utěšit na výborný ročník. Průměrný výnos by měl být kolem šesti tun na hektar, což je hodnota nad desetiletým průměrem, říká tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Půček: Víno

Druhé největší Evropské nízkonákladové aerolinky easyJet chtějí v příštím roce překročit hranici miliónu cestujících na linkách do Prahy. Letecká společnost by v budoucnu také mohla, jako třetí dopravce, zřídit v Praze svou základnu. Znamenalo by to, že by zde měla trvale svá letadla. Nízkonákladové aerolinie získávají na pražském letišti stále větší podíl. Z příchodem irského Ryanairu budou od podzimu přepravovat celou čtvrtinu všech cestujících.

Počet zákazníků mobilních operátorů se v pololetí meziročně zvýšil o 7 procent na 12,5 miliónu. Na sto obyvatel tak připadalo téměř 123 mobilních telefonních čísel. Lidí, kteří mají dva a více mobilů tak přibývá. Na stále více nasyceném tuzemském trhu se operátoři snaží nejen oslovit okrajové zákaznické skupiny, jako jsou děti nebo senioři, ale i udržet si stávající klienty.

U britského letiště Heathrow vyvrcholily týdenní protesty ekologických aktivistů proti plánované výstavbě třetí runwaye na tomto nejvytíženějším mezinárodním letišti světa. Provoz vzdušného přístavu ale narušen nebyl. Pokračuje náš spolupracovník ve Velké Británii Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Heathrow

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme