Ekonomické informace 26.9.2001

Hovoříme o zažehnání stávky železničářů i o nové právní normě o vyhledávání pohledávek státu. Právě o Exekučním řádu má dnes také jednat vláda. Všímáme si také možné likvidace Investiční společnosti Harvard Capital and Consulting a odvrácení zastavení provozu polského vlajkového leteckého dopravce, aerolinií LOT.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železničáři stávkovat nebudou. Vicepremiér Vladimír Špidla jim slíbil část z peněz, které stát získá za privatizaci Komerční banky. Zatímco nerentabilní železnice zřejmě peníze dostane, na přidání daňovým úředníkům nejspíš nezbyde. Nepomohla jim ani včerejší demonstrace v Praze. V rozpočtu totiž není dostatek peněz. Vláda přesto trvá na svém předsevzetí, že výběr daní, který je rozhodujícím příjmem státního rozpočtu, zlepší.

V rozpočtu vysokých škol na příští rok chybí dvě miliardy korun. Stát si proto chce vypůjčit pro vysoké školství od Evropské banky. Uvažuje o tom, že školy by splácely úroky a stát půjčený obnos. Řekl to ministr školství Eduard Zeman.

Opozice znovu zdůraznila, že ve sněmovně nepodpoří vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Rozpočet prý nepočítá se snižováním výdajů, zato operuje s nereálnými možnostmi příjmů do státní kasy. Parlament začne o rozpočtu jednat v říjnu.

Vymáhání pohledávek státu se má řídit jedním právním předpisem. Předpokládá to návrh Exekučního řádu, který dnes projedná vláda. Podle mluvčí ministerstva financí Jany Vargové by po schválení tohoto zákona odpadla určitá omezení pro úřady, která jim bránila v účinném vymáhání dlužných částek.

Investiční společnost Harvard Capital and Consulting bude zřejmě zrušena likvidací. Komise pro cenné papíry totiž nepovolila HC and C vytvoření otevřeného podílového fondu. Komise zároveň upozorňuje akcionáře na trvající zákaz převodů akcií další společnosti spojené se jménem Viktora Koženého - Harvardským průmyslovým holdingem. Zrušením zákazu by mohlo podle mluvčí Komise Radky Procházkové dojít k nevratným krokům, které by mohly být v rozporu s pozdějším rozhodnutím soudu ve věci žalob o neplatnost usnesení valných hromad holdingu.

Mimoburzovní RM-Systém proškrtává akcie, se kterými se obchoduje na jeho trhu. Nutí ho k tomu novela zákona o cenných papírech. Z přibližně 1200 dosud obchodovaných titulů by mělo koncem roku zůstat asi 400. Podle ředitele RM systému Lubomíra Štíchy to ale bude ještě méně.

V Brně zlepšují odpadové hospodářství. Společnost Sita tam otevřela první část Eko-Technologického parku, který bude sloužit jako technické zázemí pro další firmy. Celkem bude tento projekt stát 40 miliónů korun.Jeho konkrétní využití vysvětlil ředitel divize Sita-Morava, Antonín Fiala, když hovořil o dalších plánech společnosti.

V sousedním Polsku se podařilo odvrátit hrozbu národních aerolinií LOT, že zastaví provoz. Jak říká náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, polský letecký přepravce žádal od vlády záruky uhrazení ztrát v případě pojistné události vzniklé v důsledku války nebo teroristických činů.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme