Ekonomické informace 27. 10. 2003

Právě dnešek by mohl zažehnat možné protesty našich autodopravců kvůli zdražení benzínu a nafty od nového roku. O ekonomických problémech mají od této chvíle jednat podnikatelé v autodopravě s premiérem Vladimírem Špidlou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákladní kamion

nákladní kamion | Foto: Gold service

Prezident sdružení ČESMAD Vladimír Starosta se obává toho, že zvyšující se výdaje autodopravců v příštím roce mohou přinést krach většině firem v oboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Starosta: ČESMAD

Koruna minulý týden stejně jako ostatní středoevopské měny oslabovala. Největší propad zažil polský zlotý, který se dostal na svá historická minima. Tento týden by ale měl být pro naši měnu o něco úspěšnější, koruna by měla posílil a dostat se opět pod hranici 32 korun za euro. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky ale bude záležet také na tom, jak se bude vyvíjet situace na okolních devizových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělka: Devizové trhy

100 % akcií mobilního operátora - Eurotelu by měl Český Telecom držet v ruce do konce listopadu. Podle finančního ředitele Juraje Šedivého by totiž do té doby už měl splnit poslední odkládací podmínky smlouvy z letošního června o koupi 49procentního podílu od amerického konsorcia Atlantic West. Podle ekonomů je úvěr přesahující 27 miliard korun na nákup Eurotelu dosud největší půjčkou v postkomunistické střední Evropě. Telecom má za zbytek Eurotelu americkému vlastníku zaplatit téměř 29 miliard, vedle půjčky uhradí firma zbytek z vlastních zdrojů.

Najít nové trhy je snem každého exportéra. A oslovit 280 milionů potenciálních spotřebitelů, kteří mají roční průměrný příjem přes 30 000 dolarů, to už hraničí s fantazií. Přesně to ale nabízejí Spojené státy, kde se ekonomika po dvou letech recese dočkala opět svého oživení. Podle českého obchodního rady v Americe Jiřího Kuliše, jsou naši exportéři už teď docela úspěšní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kuliš: Export do USA

Polský národní letecký dopravce LOT vstoupil do největšího světového sdružení leteckých společností Star Alliance. To si přijetím LOTu upevnilo pozici na trhu letecké dopravy ve Střední a Východní Evropě. Pokračuje náš varšavský zpravodaj Pavel Novák:

LOT se rozhodl pro vstup do Star Alliance po neblahé zkušenosti se sdružením Qualiflyer. To zaniklo potom, co jeho vedoucí letecká společnost Swissair zkrachovala. Podle prezidenta sdružení Star Alliance Jaana Albrechta LOT vyplní v síti linek sdružení prázdné místo, které dosud existovalo ve Střední a Východní Evropě. Varšavské letiště Okecie se tak stane pro zákazníky dalších 15 členských společností Star Alliance přestupní stanicí na cestách například na Ukrajinu, do pobaltských republik, nebo do Kaliningradu.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme