Ekonomické informace 29.3.2001

Hovoříme o dluhopisovém programu vlády, o prodeji akcií První městské banky a také o snaze Českých drah snížit věkovou strukturu zaměstnanců. Věnovat se budeme i kolektivnímu vyjednávání v Nové Huti a a ve Škodě Plzeň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci Evropského parlamentu včera označili novelu zákona o České národní bance za protiharmonizační. Vyřešit se podle nich musí zejména politická nezávislost centrální banky.

Lucie Melková z představenstva ŽB Asset Management se stane pátou členkou prezídia Komise pro cenné papíry. Její jmenování včera schválila vláda.

Obchodník s cennými papíry FIO burzovní společnost začal vykonávat tvůrce trhu pro akcie tabákové firmy Philip Morris ČR ve SPADU. O kotování rozhodl zájem klientů.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení se společnostmi EuroTel a Radiomobil kvůli možnému zneužití dominantního postavení. Pravděpodobně jde o účtování vyšších cen jejich zákazníkům při volání do sítě Oskar.

Vojenští piloti včera zahájili první cvičné lety na letounech L-159. V současnosti má armáda k dispozici 12 z plánovaných 72 letounů L-159.

Evropská unie schválila žádost Velké Británie, aby mohla ve dvou hrabstvích začít s očkováním dojnic proti slintavce a kulhavce.

Čtyřicet miliard korun z téměř děvětačtyřiceti miliardového schodku rozpočtu v letošním roce chce vláda uhradit dluhopisy. Dluhopisový program kabinetu ještě musí schválit sněmovna. Zbylých devět miliard podle ministra financí Pavla Mertlíka pokryjí krátkodobé finanční instrumenty.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes rozhodne o prodeji 70 procent akcií První městské banky. Městská rada už doporučila prodej konsorciu francouzské banky Dexia a rakouské Kommunalkredit zhruba za 470 miliónů Kč. Náměstek primátora Jiří Paroubek včera prohlásil, že nabídky uchazečů jsou srovnatelné a že nic nenasvědčuje tomu, že by nabídka České pojišťovny, která projevila zájem o banku až v březnu, byla o tolik výhodnější. Česká pojišťovna naopak tvrdí, že její nabídka výhodnější je. Z hlediska okamžitých peněžních přínosů pro město o 89 milionů a z hlediska dlohodobějších výnosů o 105 milionů vyšší než nabídka zájemce, doporučovaného radou.

České dráhy by chtěly snížit věkovou strukturu zaměstnanců pod současný průměr 43 let. Průměrný věk pracovníků na dráze je v současné době 43 let. Letos by měly dráhy propustit 3400 zaměstnanců. Na druhé straně ale budou přijímat absolventy škol. Jak potvrdila mluvčí drah Martina Rousková, v rámci doprovodného sociálního programu bude odcházejícím pracovníkům vyplaceno odstupné v celkové výši 326 miliónů korun.

Jednání odborářů s vedením Nové huti o kolektivní smlouvě zkrachovalo. Podle předsedy oborů Wernera Stuchlíka proto odborová organizace začne připravovat protestní akce, včetně stávky.

Plzeňská Škoda Holding uzavřela ve svých dceřinných společnostech kolektivní smlouvy už z 90 procent. Výjimkou je například Škoda Steel. Podle mluvčího Karla Samce, nechce management společnosti, komentovat procentuální nárůst tarifní složek mzdy ani celkové mzdové nárůsty.

Česká republika dnes uzavře během vstupních rozhovorů s Evropskou unií další dvě kapitoly. Právo společností a volný pohyb služeb. Počet ukončených oblastí tak dosáhne patnácti. Více náš Bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme