Ekonomické informace 7. 1. 2005

Česká pošta bude spolu s příspěvky na pomoc jihovýchodní Asii posílat na vybraná charitativní konta i poplatky, které za službu vybírá. Rozhodnutí se vztahuje na poukázky typu A, zaslané od loňského 27. prosince do letošního 28. února. Na vybraných šest účtů tedy odejde celá částka zaplacená dárcem, včetně ceny za poslání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Jan Rosenauer

Z dárcovských SMS patrně i v budoucích humanitárních sbírkách nebude stát vybírat daň. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody chce novým zákonem prosadit toto pravidlo vláda. Ministerstvo financí ale tvrdí, že se možnosti řešení teprve hledají.

V letošním roce bude rozestavěno 160 kilometrů nových dálnic. Většina úseků bude dokončena během jednoho roku a jak tvrdí ministr dopravy Milan Šimonovský, některé dálnice budou otevřeny už letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimonovský: Nové dálnice

Na dodávkách uhlí na letošní rok se dohodly Energetická společnost ČEZ a skupina Karbon Invest, která ovládá černouhelné firmy OKD a Českomoravské doly. Podle mluvčího Ladislava Kříže má tak ČEZ smlouvy se všemi dodavateli. Ceny uhlí, kterého firma odebírá zhruba 30 milionů tun ročně, se podle něho zvýší v řádu procent.

Česká podnikatelská pojišťovna navýšila základní kapitál o 50 milionů na 610 milionů korun. Tento úkol měla od ministerstva financí do konce minulého roku v rámci ozdravného plánu. Finanční situaci pojišťovny se ministerstvo chystá opět zkontrolovat tento měsíc.

Cena, za kterou polský PKN Orlen kupuje státní podíl v Unipetrolu, se zatím nemění. Místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta tak reaguje na spekulace polského tisku, podle kterého by Orlen mohl celkově zaplatit 30 miliard korun, tedy skoro dvojnásobek původně plánované částky, protože akcie Unipetrolu od podpisu privatizační dohody s českou vládou posílily.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kuta: Unipetrol

Český stát čeká další velké privatizace - kromě Telecomu a ČEZu stojí ve frontě na soukromého vlastníka také Česká správa letišť, ČSA a Česká pošta. Některé z nich se stát neúspěšně snažil prodat už před více než deseti lety. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bartka je asi nejžhavějším kandidátem na privatizaci Česká správa letišť, která nyní staví na ruzyňském letišti nový terminál.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bartko: Terminál

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme