Evropská centrální banka by mohla zasáhnout proti krizi v eurozóně

Evropská centrální banka by dnes mohla přijmout další opatření v boji s krizí v eurozóně. Vedení banky by podle některých spekulací mohlo snížit základní úrokovou sazbu. Spekuluje se také o pokračování nákupů státních dluhopisů oslabených zemí eurozóny nebo o poskytnutí dalších miliard bankám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Úroková sazba je teď na jednom procentu. Už to je rekordně nízká hodnota.

Podle některých ekonomů by mohl banku k dalšímu snížení přimět pokles evropské ekonomiky i očekávaná nízká míra inflace.

Centrální banka by také mohla obnovit nákupy dluhopisů v reakci na růst úroků španělských obligací. Další možností boje s krizí je poskytnutí levných půjček bankám.

Většina ekonomů si ale myslí, že centrální banka zatím počká a případné další mimořádné kroky podnikne až po řeckých volbách po polovině června. Zároveň však panuje přesvědčení, že banka je jedinou institucí, která může s krizí v eurozóně bojovat.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme