Evropská ekonomika klesá nejvíc za poslední 4 roky, potvrdil Eurostat

Propad evropské ekonomiky je nejrychlejší za poslední čtyři roky. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostatu. Hrubý domácí produkt eurozóny klesl za poslední čtvrtletí loňského roku o 0,6 procenta, celé Evropské unie o půl procenta. V recesi je i Česko: jeho ekonomika se propadla o 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropě se daří nejhůř za poslední čtyři roky, potvrdil Eurostat (ilustrační foto)

Evropě se daří nejhůř za poslední čtyři roky, potvrdil Eurostat (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Evropa krizi podle eurokomisaře Olliho Rehna dlouhodobě překoná jen investicemi do vzdělání a reformami pracovního trhu.

Českou ekonomiku bezprostředně brzdí neochota lidí utrácet. Domácnosti se bojí rostoucí nezaměstnanosti nebo třeba zvyšování daně z přidané hodnoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje statistiků o recesi v Evropské unii a Česku komentoval Petr Zahradník, odborník na evropské záležitosti a člen NERVu

Problémem Německa, jehož hospodářství kleslo v posledním čtvrtletí o 0,6 procenta, je zase klesající poptávka v zahraničí. Nejhůř jsou na tom jižní země eurozóny postižené dluhovou krizí. Jejich hospodářství dusí tvrdá úsporná opatření, která kvůli dluhům ordinují tamní vlády.

Propad evropské ekonomiky nepochybně povede k dalšímu růstu počtu nezaměstnaných. V České republice je už teď bez práce kolem 10 procent lidí.

Ve státech platících eurem nezaměstnanost přesahuje 11 procent, což znamená, že v Evropě je více než 20 milionů lidí, kteří hledají práci. A ekonomové čekají, že za rok 2013 se tato čísla ještě zhorší.

Ekonomika v zemích EU by se měla odrazit ode dna ve druhé polovině letošního roku.

Česká ekonomika loni poklesla o 1,1 procenta. Recese stále pokračuje

Číst článek

Tuzemská ekonomika by podle některých expertů mohla koncem roku začít růst. Podle ekonoma Petra Zahradníka, člena Národní ekonomické rady vlády, to však bude záviset na cílené podpoře tuzemské poptávky.

„Za depresivní bych nepovažoval ani tak to, jakým způsobem se vyvíjí spotřeba domácností, byť samozřejmě je-li vynucena stagnací nebo poklesem reálných příjmů, tak to vůbec není příznivý jev. Ale domácnosti se chovají v podstatě racionálně. Za daleko významnější a alarmující bych považoval vývoj investic.“

„V porovnání s Německem a vlastně se všemi sousedními státy je u nás stále řekněme klesající nebo maximálně stagnující e na úrovni první poloviny minulé dekády. A s takovým to vývojem investic zkrátka nemůžeme, nejenom v horizontu třeba roku 2020, vůbec uvažovat o tom, že bychom s našimi sousedy drželi krok,“ poznamenal ekonom Zahradník.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme