Evropská komise uvalila clo na boty z Číny a Vietnamu

Evropská komise dnes podle očekávání uvalila clo na kožené boty z Číny a Vietnamu. Nové opatření začne platit 7. dubna, kdy budou některé druhy obuvi zatížené čtyřprocentním clem. Během půl roku se má clo zvýšit až na 19,4 procenta pro čínské boty a 16,8 procenta pro vietnamské. Jde o opatření chránící evropské obuvníky před laciným dovozem z Asie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obuv

Obuv | Foto: Jan Rosenauer

V České republice kvůli levným dovozům produkce obuvi v posledních letech výrazně klesla. Zatímco ještě v roce 2000 se u nás vyrobilo 13 milionů párů, nyní se roční produkce pohybuje kolem 5,5 milionu párů.

Podle Vlasty Mayerové, tajemnice a specialistky pro kožedělnou výrobu České obuvnické a kožedělné asociace, ale clo situaci na trhu nevyřeší a bylo by rozumnější znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi nebo kvóty.

"Nebude tam zařazená celá skupina, ale pouze určité podpoložky, takže nebude žádný problém pro dovozce, kteří jsou nepoctiví, předeklarovat obuv do podpoložky, která pod tímto zvýšeným clem nebude," upozornila Mayerová.

S ohledem na vyšší dovozní cenu bot se dá očekávat i jejich zdražení. Odborníci se však neshodují, jak bude veliké. Maloobchodníci, kteří jsou proti zavedení cel, tvrdí, že cena páru kožených bot by se mohla zvýšit v průměru o deset eur, tedy necelých 300 korun. Zástupci EU ale takový nárůst cen odmítají a odhadují ho zhruba na 1,5 eura, tedy 45 korun.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme