Gazprom schválil historicky nejvyšší výplatu dividend v Rusku. Dosáhnou skoro půl bilionu korun

Akcionáři ruské plynárenské společnosti Gazprom na páteční mimořádné valné hromadě schválili rekordní výplatu dividend ve výši 1,208 bilionu rublů (zhruba půl bilionu korun). Oznámila to firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za loňský rok Gazprom nevyplatil žádnou dividendu, jeho akcionáři tak roční dividendu nedostali poprvé za více než 20 let

Akcionáři ruské plynárenské společnosti Gazprom na páteční mimořádné valné hromadě schválili rekordní výplatu dividend (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Gazprom za první pololetí vyplatí na každou akcii dividendu 51,03 rublu. Celková částka představuje největší výplatu dividend v historii ruského podnikového sektoru, napsala agentura Reuters.

Putin podepsal připojení čtyř ukrajinských území k Rusku. Kyjev podává přihlášku do NATO

Číst článek

Vedení Gazpromu navrhlo vyplacení dividendy 51,03 rublu na akcii koncem srpna, kdy rovněž oznámilo, že podnik v prvním pololetí vydělal rekordních 2,5 bilionu rublů. Za loňský rok Gazprom nevyplatil žádnou dividendu, jeho akcionáři tak roční dividendu nedostali poprvé od roku 1998.

Rusko se letos kvůli svému útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí ze strany západních zemí. Gazprom začal omezovat dodávky plynu do Evropy, firma nicméně těží z prudkého nárůstu cen této suroviny.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme