Insolvenční soud odročil schůzi věřitelů Sazky na pátek

Rozhodování o budoucnosti Sazky přesunul soud na pátek. Dnešní den tak beze zbytku patří přezkumu přihlášených pohledávek. Dluhy nad 300 tisíc už soudce prověřil, teď se věnuje pohledávkám menších věřitelů, většinou trafikantů, kteří po Sazce nárokují složené kauce za terminály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení se Sazkou se koná v Národním domě v Praze

Přezkumné jednání o pohledávkách přihlášených do insolvenčního řízení se Sazkou se koná v Národním domě v Praze | Zdroj: ČTK

Pro jednání si soud pronajal Národní dům na Vinohradech. Už dnes tam přišla necelá stovka věřitelů. Jednání ale zdržují obstrukce právníků zadlužené loterijní společnosti. Soud proto schůzi věřitelů musel odročit na zítřek.

"Na přezkumném jednání bylo projednáno zhruba 150 pohledávek, všechny byly v hodnotě větší 300 tisíc korun. Přibližně 450 pohledávek je ve výzvě, zbývá tedy projednat asi 1500 pohledávek, z nichž všechny jsou v hodnotě pod 300tisíc," řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Oproti ránu, kdy právníci Sazky probírali každou jednotlivou vyšší pohledávku a zevrubně zkoumali, jestli odpovídá jistina i požadované úroky, odpoledne nabralo jednání rychlejší tempo. Je tedy možné, že se dnes stihnou přezkoumat všechny přihlášky, a pak by zítřejší schůzi věřitelů nemělo nic bránit.

Sazka popřela celou řadu přihlášených pohledávek, překvapivě dokonce i vlastní vydané dluhopisy. Insolvenční správce Josef Cupka přitom tyto cenné papíry vyhodnotil jako nezávadné a kroku Sazky nerozumí.

„To je jejich právo a využili ho. To je to samé, jako celé řízení, zákon jim to umožňuje. Mně se to může líbit nebo nelíbit, ale to je tak všechno,“ podotkl Cupka.

Držitelé dluhopisů jsou tímto krokem Sazky šokováni. Postoj loterijní společnosti se může projevit na jejich dalším rozhodování. Právě oni totiž mají právo veta v rozhodování o tom, jestli Sazka půjde do konkurzu, nebo projde reorganizací.

Martin Drtina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme