Irácký prezident si z Berlína odváží příslib pomoci

Třídenní návštěvu Německa dnes končí irácký prezident Ghasi al Jawa. Z Berlína, kde se sešel také s prezidentem Köhlerem a kancléřem Schrödrem, si odváží slib spolkové vlády pomoci sanovat irácký zahraniční dluh a pomáhat při upevňování křehké irácké státnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: berlinerfernsehturm.de

Německo hodlá přispět zásadním způsobem k tomu, aby Iráku ulehčilo jeho dlužní břímě. Kancléř slíbil, že jeho vláda začne už na nynější konferenci věřitelů v Paříži. Irák dluží přibližně 120 miliard dolarů, z toho více než 5 miliard Německu.

Splácení podle Schrödra nesmí v žádném případě krýt export ropy, tyto výtěžky se musí investovat do poválečné obnovy země. Mezi věřiteli však takové přesvědčení nesdílejí všichni.

Francie právě s ohledem na nerostné bohatství souhlasí s umořením maximálně poloviny dluhů. USA a Británie navrhuje až 95 %. Kompromisem by mohlo být několikastupňové splácení a následné umoření části dluhu.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme