Malé české firmy slaví úspěchy v americkém Silicon Valley

Malé české technologické firmy dostávají příležitost prorazit na americkém trhu. Z kalifornského Silicon Valley se tento týden vrátili zástupci dalších českých podniků, kteří tam v rámci stáže pořádané vládní agenturou CzechInvest sbírali zkušenosti. V centru světového počítačového průmyslu strávili Češi několik měsíců. Projekt s názvem CzechAccelerator je určen začínajícím podnikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce u počítače

Práce u počítače | Foto: Comstock Images

V kalifornském Silicon Valley dostaly malé české firmy příležitost navázat nové kontakty nebo najít investory pro své produkty. Těžko totiž najít jinde na světě místo, kde se jako začínající podnikatel můžete v jednom dni setkat třeba se zástupci Googlu nebo Microsoftu.

Úspěch slavila v křemíkovém údolí softwarová společnost E&S Software, která tam představila svého vyspělého emailového klienta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchy českých firem v Silicon Valley se zajímal redaktor Tomáš Medek

„Podařilo se nám tam navázat partnerství se společností Skype, která nám umožnila vstoupit do jejich uzavřeného programu pro integraci jejich produktu do našeho produktu. Vedle toho jsme byli osloveni několika investory, kteří projevili zájem do nás vstoupit,“ vyjmenovává úspěchy ředitel společnosti Jaroslav Javornický.

„Do budoucna to znamená, že firma rozšíří svoje působení na americký kontinent. V listopadu odjíždíme otevřít kancelář přímo v Silicon Halley a probíhá nabírání zaměstnanců,“ dodal Javornický.

Program CzechAccelerator pomohl vstoupit na americký trh i další české firmě Cognitive Security, která nabízí bezpečnostní software.

„Nám to pomohlo velmi. Podařilo se nám v průběhu dvou tříměsíčních pobytů navázat několik klíčových partnerství s firmami, které jsou špičkou v oboru, a v dnešní době tam nadále bude působit naše pobočka,“ říká zakladatel společnosti Martin Rehák.

„Počítačová bezpečnost je za oceánem o několik generací dál než v v Evropě díly požadavkům na firmy a díly hrozbám, které tam jsou podstatně vyšší. Doufáme, že díky tomu se dostaneme na tento lukrativnější a větší trh s tím, že výzkum, vývoj a další věci stále zůstávají v Čechách,“ doplnil.

CzechInvest chce rozšířit podporu začínajících podnikatelů

Zatím v americkém Silicon Valley zkoušelo štěstí sedm zástupců českých firem a další čtyři by tam měli brzy odjet. Agentura CzechInvest chce také rozšířit podporu začínajících podnikatelů, a to ze strukturálních fondů.

„Chtěli bychom dosáhnout toho, abychom mohli firmám pomoci finančně k tomu, aby dosáhly na více služeb, které jsou na místě poskytovány. To znamená, že bychom jich chtěli dát i nějaký příspěvek na konzultantské služby, na marketingové aktivity, na účasti na veletrzích a tak dále,“ vysvětluje Aleš Hála z CzechInvestu.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme