Mertlík: V tuto chvíli nejde ani tak o krizi Řecka, ale o funkčnost eurozóny

V případě pádu eurozóny by každého Němce stál přechod k nové marce osm tisíc eur. Předpovídá to propočet švýcarské banky UBS. Tyto výdaje se týkají prvního roku. Každý další rok s novou měnou by každého občana Německa stál 4,5 tisíce eur. Jednorázová pomoc Řecku, Irsku nebo Portugalsku by přitom přišla rozpočet jednoho Němce na v uvozovkách pouhých 1 000 eur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Podle informací německého časopisu Der Spigel se Německo na variantu odchodu Řecka z eurozony připravuje a snaží se spočítat, kolik by to stálo německé banky. Ekonom Raiffeisenbanky Pavel Mertlík v této souvislosti uvedl, že je nyní pravděpodobnější než dřív, že Řecko eurozónu opustí.

„Základní problém je v tom, že EU a eurozóna tápe už řadu měsíců. Nedokáže situaci, která se v měnové oblasti v západní Evropě rozvinula, žádným účinným způsobem řešit. A v této chvíli nejde ani tak o samotnou krizi Řecka či dalších zadlužených zemí, ale základním problémem je samotná funkčnost eurozóny,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možný konec společné evropské měny jsme na Rádiu Česko rozebrali s ekonomem Raiffeisenbanky Pavlem Mertlíkem.

„Čili jde o institucionální krizi eurozóny jako mechanismu. Na straně jedné má integrovanou měnovou politiku, ale proti ní stojí oddělené a nepříliš dobře fungující národní fiskální politiky,“ doplnil.

Připomněl, že podle vyjádření celé řady expertů i politiků v řadě západoevropských zemí směřují k tomu, že větší fiskální integrace Evropy je jediným schůdným řešením situace.

„Ale je to něco, co naráží na odpor u některých politických sil v rámci EU, v podstatě v převážné většině zemí významných politických stran důležitých při hlasování v národních parlamentech. Takže je to politicky velmi obtížná situace a odhadnout tu pravděpodobnost je obtížné. Každopádně cesta k fiskální integraci bude velmi složitá,“ přiblížil ekonom.

Drachma za cenu obrovského schudnutí země

Pokud by Řecko eurozónu opustilo, byla by podle Metrtlíka sice nová drachma života schopná, ale byla by to omezená národní měna s malou vnější fluktuací. Především by podle něj došlo k tomu, že oproti současnému kurzu řecké měny by došlo k velmi hluboké devalvaci.

„Znamenalo by to obrovské znehodnocení cen jakýchkoli řeckých statků. Zvýšilo by to sice konkurenceschopnost Řecka, ale za cenu velice prudkého propadu životní úrovně, vysoké nezaměstnanosti a podobně. Takže by to bylo za cenu obrovského schudnutí země,“ uvedl.

Doplnil, že odchod Řecka z eurozóny by velmi pravděpodobně způsobil recesi v celé Evropě a celém světě. „České republiky by se to dotklo přes její velmi výraznou exportní závislost na Německu a přes Německo i na zbytek světa,“ uvedl.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme