Z 2,9 na 2,5 procenta. Ministerstvo zhoršilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní i loňský rok

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro rok 2018 na 2,8 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí. Ministerstvo o tom ve středu informovalo v tiskové zprávě. V předchozí listopadové prognóze ministerstvo předpovídalo letos růst o 2,9 procenta a pro loňský rok o tři procenta. Předloni ekonomika stoupla podle ministerstva financí o 4,4 procenta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro rok 2018 na 2,8 procenta. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Cyklické oživení ve vyspělých ekonomikách je za svým vrcholem a jejich hospodářský výkon zpomaluje. Ještě rychleji však zpomaluje růst světového obchodu, což je zčásti způsobeno vzrůstajícím napětím v globálních obchodních vztazích,“ uvedlo ministerstvo financí. Pro rok 2020 počítá resort s růstem ekonomiky o 2,4 procenta.

Třetí nejvyšší inflace za deset let. Spotřebitelské ceny loni stouply v průměru o 2,1 procenta

Číst článek

Hospodářský růst by měl být letos podle ministerstva tažen výdaji domácností na spotřebu, což podporuje růst mezd a nízká míra nezaměstnanosti.

Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,1 procenta, tedy nižší než v listopadu (2,3 procenta). Loni byla průměrná inflace 2,1 procenta.

Ministerstvo financí zároveň počítá proti listopadové prognóze s horším kurzem koruny. Letos by měl být v průměru 25,50 Kč/EUR a v roce 2020 již 25,10 Kč/EUR. V listopadu přitom počítalo ministerstvo pro letošní rok s posílením koruny na průměrných 24,90 koruny za euro.

Zároveň resort ponechal odhad ohledně vývoje veřejných financí. Přebytek veřejných financí tak ministerstvo financí očekává za loňský rok na 1,6 procenta hrubého domácího produktu a letos na jednom procentu HDP.

České firmy loni vyhlásily nejméně bankrotů za posledních 11 let, jde o dlouhodobý pozitivní trend

Číst článek

Tuzemské hospodářství by podle ministerstva financí mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v České republice, když například německá vláda ve středu snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Mezi další hlavní rizika patří především brexit nebo tendence k nárůstu protekcionismu.

V případě domácího vývoje je rizikem pro odhadovaný vývoj na trhu práce, kde je nedostatek zaměstnanců. Problémem může být i pokračování rychlého růstu cen nemovitostí.

Česká národní banka v aktuální prognóze z listopadu čeká loňský růst ekonomiky 3,1 procenta a letošní 3,3 procenta. Novou prognózu centrální banka představí příští týden.

První odhady vývoje ekonomiky za loňský rok zveřejní Český statistický úřad 15. února.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme