Německá ekonomika se kvůli koronaviru rekordně propadla. Berlín očekává nejhorší poválečnou recesi

Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí propadla proti předchozím třem měsícům kvůli koronavirové krizi o rekordních 9,7 procenta. Ve své konečné zprávě to uvedl spolkový statistický úřad, který tak upravil svůj první odhad, v němž uváděl pokles o 10,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmínky pro přijetí eura už Česká republika vloni dokázala kompletně splnit

Rodiny dostanou 300 eur na každé dítě | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve druhém kvartálu už se plně projevily dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Prudce se snížila soukromá spotřeba, investice i export a největší ekonomika eurozóny tak zůstává v hluboké recesi. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou a německé hospodářství se do ní dostalo už v prvním čtvrtletí.

Srovnávat ceny mobilních dat v Česku a v Německu není fér, říká šéf Vodafonu Petr Dvořák

Číst článek

Německá vláda představila rozsáhlá opatření, která mají zmírnit negativní dopady koronavirové krize na ekonomiku. Rozhodla se například na půl roku snížit daň z přidané hodnoty a poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur, v přepočtu zhruba 7800 korun, na každé dítě. Celkem počítá její balík ekonomických opatření na léta 2020 a 2021 se 130 miliardami eur, přibližně 3,4 bilionu korun.

Berlín odhaduje, že i přes následné hospodářské oživení ve druhé části roku zaznamená ekonomika za celý rok nejhorší recesi v poválečné době. Naposledy uvedl, že za rok 2020 počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 6,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme