Německo zřejmě prodlouží omezení na svém pracovním trhu

Plný přístup na německý pracovní trh zřejmě občané nových členských zemí Evropské unie včetně Česka získají až v roce 2011. Spolková vláda totiž podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung prodlouží příslušné přechodné období o další dva roky. Konečné rozhodnutí má padnout v první polovině příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Rozhodnutí blokovat přístup na německý pracovní trh po dobu dalších dvou let mělo padnout na zasedání předsednictva křesťansko-demokratické unie CDU. Listu to potvrdil jeho člen Karl-Josef Laumann.

Německá vládní koalice přitom původně počítala s tím, že postoj k této citlivé otázce zaujme nejdříve letos na podzim i s přihlédnutím k vývoji na pracovním trhu.

Z německého průmyslu i některých východních spolkových zemí se navíc stále častěji ozývají hlasy volající po uvolnění podmínek pro pracovníky ze Střední a Východní Evropy.

Kancléřka Merkelová si ale prý otevření trhu před rokem 2011 nedokáže představit. Koaliční partneři z SPD spojují tento krok se zavedením plošné minimální mzdy, což zase odmítá CDU.

Podle expertů bylo dřívější otevření pracovního trhu nepravděpodobné i z toho důvodu, že v příštím roce budou Němci volit nový Spolkový sněm a velké strany nechtěly na první pohled nepopulárním rozhodnutím ohrozit své preference.

Český prezident Václav Klaus považuje německé obavy z otevření trhu pracovníkům z nových členských států Evropské unie za neopodstatněné. Řekl to tento týden během návštěvy v Berlíně.

"Je to otázka vlády, zejména pár ministrů v té vládě, kteří vidí svět podstatně jiným způsobem. Já to považuji za iracionální, protože první obava byla, když se přestříhaly dráty v roce 1989, že zaplavíme Německo. Nestalo se. Při každém dalším kroku, jako byl vstup do Evropské unie, opět vznikaly vášně o tom, co tady udělají čeští dělníci. Nic takového se nestalo a nestane se vůbec nic," uvedl Klaus.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme