Nová slovenská vláda bude některé sliby plnit jen stěží, varují ekonomové

Slovensko by mohlo přijít o některé zahraniční investory. Zavinit to podle analytiků Institutu ekonomických a sociálních studií INESS může politika selektivního zdanění, kterou před volbami prosazoval Robert Fico. Podle analytika ČSOB Petra Dufka však bude nová vláda jen těžko plnit sliby o zvyšování dávek, pokud zároveň musí bojovat s rostoucím zadlužením a skomírající ekonomikou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Směru Robert Fico a jeho straničtí kolegové slaví vítězství ve volbách

Předseda Směru Robert Fico a jeho straničtí kolegové slaví vítězství ve volbách | Zdroj: ČTK

Volební program strany Směr-SD podle výzkumu Institutu ekonomických a sociálních studií INESS po stránce ekonomických řešení celkově zaostává. Nedostatečně prý řeší například veřejné finance, nezaměstnanost nebo podnikatelské prostředí v zemi.

„Slovensko o investory, které už má, asi nepřijde. Je ale otázkou, co vlastně bude budoucí vláda dělat, panuje tady určitá bezradnost v ekonomické oblasti. Slovensko je zemí, která má vysoký deficit státního rozpočtu a poměrně vysoké daně, takže nemá příliš prostor něco vymýšlet,“ upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žádná velká revoluce v daních ani zákonech nebude, předpokládá analytik ČSOB Petr Dufek

Vítězná strana Směr-SD chce místo podpory ekonomiky zvýšit sociální výdaje. „Hlavně bych se ptal, kde peníze vezme. Slovensko hospodaří s deficitem, v loňském roce to bylo přes tři miliardy eur, což je srovnatelné s Českou republikou, jenže Česká republika je podstatně větší. Vedle toho má Slovensko i velký splatný dluh pro letošní rok. Navyšování sociálních výdajů na dluh v tomto roce nepřipadá příliš v úvahu,“ míní ekonom.

Ředitel Institutu INESS Richard Ďurana tvrdí, že zavádění nových daní a zvyšování těch stávajících přinese do rozpočtu jen velmi malý objem peněz. Před návrhem zvýšit daně lidem s vyššími příjmy s představou, že to do státního rozpočtu přinese hondě peněz navíc, varuje i Dufek:

„Na Slovensku už mají tu zkušenost, že to žádný velký balík peněz nepřinese. Když už deformovali svoji rovnou daň, tak se přesvědčili, že při zdanění lidí s vyššími příjmy na tom příliš nevydělali. Možná se to líbí voličům, je to určitě hezké, populistické, atraktivní, ale z hlediska samotného výnosu pro státní rozpočet to příliš nevynáší.“

Úsporám se Fico nevyhne

Slovenské vládě podle Dufka nezbývá nic jiného než šetřit a snažit se podporovat ekonomický růst. „Ale podporovat růst v době, kdy Evropa stagnuje a skomírá, je dost obtížné. Tato varianta ani příliš nepřipadá v úvahu, Slovensko je ještě více závislé na exportu než ČR a v době, kdy poptávka neroste, tak příliš možností nezbývá. Budoucí vláda se nevyhne úsporám a bude muset odložit svoje plány na zvyšování sociálních dávek.“

Volební program vítězné strany SMER kritizovala také Podnikatelská aliance Slovenska. Ta vytvořila před volbami seznam přání, která by chtěla od nové vlády splnit – s programem Směru se ale shoduje podle slovenských Hospodárských novin pouze v pětině požadavků.

„Myslím, že žádná velká revoluce v daních nebo v zákonech se konat nebude. Na to je Slovensko už tolik zavázané v eurozóně a EU, že si to ani nemůže dovolit. Slovensko jako jedna ze zemí eurozóny přijalo konsolidační opatření, zavázalo se, že bude dělat pořádek ve veřejných financích. A to budoucí vládu totálně omezuje v jakýchkoli výraznějších akcích,“ připomíná analytik ČSOB.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme