Nová vyhláška zmírní hygienické požadavky na restaurace
Přesně regulovaný počet toalet a umyvadel, dva metry čtvereční na jednoho zaměstnance nebo podrobné požadavky na šatny pro personál. To jsou některé z povinností, které zřejmě už brzo odpadnou českým hostinským. Zmírnit pravidla má nová vyhláška, kterou připravují ministerstva průmyslu a obchodu a zdravotnictví.
Podle hlavního hygienika Michaela Víta by z vyhlášky měly zmizet hlavně požadavky na náročné stavební úpravy, například nutnost mít zvláštní místnost pro sklad brambor nebo úpravu masa.
"Když přijdete dneska do kuchyně, tak ji máte v uvozovkách rozdělenou stavebními přepážkami jako celu. Teď říkáme, že ne, že provozy budou moci na sebe navazovat," uvedl Vít.
Současná pravidla pro hostinské v Česku jsou tvrdší, než vyžaduje Evropská unie. Podle prezidentky Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Mirky Luprichové podnikatelé novou vyhlášku vítají, ale vadí jim časté změny pravidel podnikání.
Někteří majitelé restaurací už totiž do plnění současných přísných norem vynaložili nemalé peníze a teď mohou litovat svých investic. Naopak ti, kteří platná pravidla obcházeli, mohou mít radost, že ušetřili. "K tomuto by u nás skutečně nemělo docházet, protože taková nekoncepčnost, která tu je, to je snad ještě horší, než co nám vadí," podotkla Luprichová.
Například Jaroslava Moravu, majitel jedné z pražských pizzerií, stály úpravy v jeho podniku 150.000 korun. "My jsme museli po kontrole doplnit odvětrání nad plynovými sporáky, nad grilem a nad těstovinami," říká Morava. Restaurace podle něj musela oddělit také oddělit místnosti na úpravu špinavé a čisté zeleniny.
Novou vyhlášku, kterou připravil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman společně s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, by měla začít platit na přelomu září a října. Ministerstvo chce upravit i další normy, které podle Římana komplikují podnikání. Úřad proto zmapuje všechny zákony, vyhlášky a nařízení regulující podnikatelskou činnost a část z nich novelizuje či zruší.