Nový index cen nemovitostí v Česku měří změny reálných tržních cen bytů

Tržní ceny bytů klesly v prvních čtvrtletí letošního roku o necelé jedno procento v porovnání s rokem 2010. Ukázal to nový HB index vývoje cen nemovitostí, který bude každé čtvrtletí sestavovat Hypoteční banka a Akademie Věd. Jde o první index na trhu, který počítá změny reálných tržních cen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení. (Ilustrační foto)

Bydlení. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dosud různé instituce zveřejňovaly jen vývoj nabídkových cen domů a bytů pocházejících z inzerátů realitních kanceláří. Tyto ceny jsou ale výrazně nadsazené, většinou o 10 až 20 procent. Jejich změny navíc nevypovídají o vývoji na realitním trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nový HB index vývoje cen nemovitostí se zajímal Tomáš Medek.

„Oproti indexům, které jsou na nabídkových cenách, což je buďto podle Statistického úřadu nebo IRI, tak tento index je blíže realitě, blíže transakčním cenám,“ říká sociolog Martin Lux z Akademie věd, který má výpočet indexu na starosti.

„Výhoda indexu je aktuálnost. Budete vědět velmi rychle, jak se ceny vyvíjejí. Další výhoda je nezávislost, není to vytvářeno z dat někoho, kdo má zájem na tom uskutečnit obchod, jako jsou realitní kanceláře. Výhoda je využití kvalitní mezinárodně uznávané metodiky. S tím omezením, že index je konstruován na datech jedné banky, která nemá stoprocentní tržní podíl,“ vysvětluje Lux.

HB index je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotéky pořídili klienti Hypoteční banky. Za poslední rok tak zahrnuje údaje ze 17 tisíc realitních transakcí. „Je to statistika, která ukazuje trendy. A budeme se snažit to dál dopracovávat. I případně do regionálních indexů,“ říká šéf odboru nemovitostí banky Petr Němeček.

Nový index ukázal, že v prvním kvartále letošního roku v meziročním srovnání vzrostly hlavně ceny pozemků. „Byty vykazují malý, jednoprocentní pokles. Rodinné domky dokonce malý růst o necelá dvě procenta a pozemky, jako nejstabilnější součást residenčního trhu, vykazují nárůst necelých pět procent,“ přibližuje Lux.

Dosud všechny statistiky ukazovaly na výrazný pokles nabídkových cen nemovitostí v loňském roce. „Je otázka, jakým způsobem se skutečně ceny realit změnily. Nelze srovnávat ceny realizovaných prodejů s indexem vycházejícím z cen v realitní inzerci,“ dodává k poněkud překvapivým číslům ekonom Petr Zámečník ze serveru Hypoindex. Mapy skutečných cen bytů, domů a pozemků připravuje v současnosti také Asociace realitních kanceláří s portálem reality.cz.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme