Nový šéf ECB hned první den řešil vystupňování dluhové krize

Dluhovou krizi v eurozóně by podle mnohých politiků i ekonomů mohla vyřešit Evropská centrální banka. V jejím čele vystřídal Ital Mario Draghi dosavadního šéfa, Francouze Jean-Clauda Tricheta. A hned během prvního dne svého mandátu musí řešit prudké vystupňování dluhové krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odcházející šéf ECB Jean-Claud Tricheta a jeho nástupce Mario Draghi

Odcházející šéf ECB Jean-Claud Tricheta a jeho nástupce Mario Draghi | Zdroj: Reuters

Řada ekonomů i francouzští politici požadují, aby Evropská centrální banka garantovala dluhy všech států eurozóny s výjimkou Řecka, které už je považováno za ztracený případ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nástup nového prezidenta Evropské centrální banky shrnuje zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Houska

Takové řešení by však znamenalo porušení veškerých evropských smluv a také obrovský morální hazard.

Očekávání od nového šéfa jsou značná. Už ve čtvrtek bude banka rozhodovat, jestli sníží úrokové sazby v eurozóně. Pokud by to učinila, dala by tím impuls k oživení oslabující evropské ekonomiky.

ČTĚTE TAKÉ: Řecké oznámení o referendu zaskočilo evropské politiky

Draghi je považován za velmi kompetentního a v danou chvíli zřejmě nebylo vhodnějšího kandidáta. Ministři financí zemí platících eurem ho letos v květnu vybrali jednomyslně. V současné době by se asi jen stěží hledala náročnější funkce, než je právě vedení centrální banky.

Draghi byl prezidentem Banco d´Italia, italské centrální banky. Do popředí se dostal potom, co šéf Německé spolkové banky Axel Weber, považovaný za jasného favorita na prezidenta ECB, kancléřce Merkelové v únoru oznámil, že o křeslo ve Frankfurtu nestojí.

Ondřej Houska, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme