Nucená správa nad VZP skončí až v březnu, pojišťovna by si měla vzít úvěr

Do konce března byl měla trvat nucená správa nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Nucený správce Milan Pečenka navíc tvrdí, že pojišťovna by si měla vzít překlenovací úvěr tři až pět miliard korun. Návrh prosazuje i ministr zdravotnictví David Rath. Proti je ředitelka pojišťovny Jiřina Musílkové, podle které by to mohlo být označeno za úvěrový podvod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

VZP

VZP | Foto: Marián Vojtek

Nucený správce Pečenka k výši úvěru a jeho využití v České televizi řekl: "Rozhodně by se pohyboval kolem tří čtyř miliard, možná pět. Jde o to, jak rychle by bylo žádoucí snížit debet a současně naplňovat rezervní fond."

Jiřina Musílková ale upozorňuje, že majetek pojišťovny, jejíž hospodaření je zatíženo jedenáctimiliardovým deficitem, je nižší, než kolik si chce Pečenka půjčit. Navíc podle ní chybí záruka, že by instituce měla úvěr z čeho splácet. "To může znamenat likvidaci, protože pojišťovna někde pracovat musí. Když by nemohla splácet a někdo by celou pojišťovnu prodal," doplnila.

Nově zvolený prezident České lékařské komory Milan Kubek považuje půjčku jen za krátkodobé řešení. Stát by podle něho postupoval efektivněji, kdyby výrazně zvýšil platby za své pojištěnce. Všeobecná zdravotní pojišťovna v současnosti platí lékařům zhruba se čtyřicetidenním zpožděním.

Podle předběžných propočtů by úvěr tuto dobu zkrátil o jeden až dva týdny. Praktičtí lékaři už vyhlásili stávkovou pohotovost.

Nucená správa potrvá do konce března

Nucená správa nad VZP potrvá podle Milana Pečenky až do konce prvního čtvrtletí. Původně ministerstvo zdravotnictví vedené Davidem Rathem, které Pečenku na post nuceného správce dosadilo, počítalo s tím, že nucená správa by mohla skončit už na konci ledna.

Ředitelka VZP Jiřina Musílková ale tvrdí, že termín ukončení nucené správy není tak důležitý jako to, jestli je vůbec oprávněná.

"Jsme právní stát. Rozhodnutí o nucené správě říká, že nucená správa je na rok. Jestliže dneska někdo říká, že bude, až odejde Musílková nebo do konce března, pak tam musí být nějaký právní akt. To znamená, aspoň si z toho odvozuji, že pravděpodobně bude kladně rozhodnuto o našem rozkladu, že nucená správa je nezákonná. Jiný postup si neumím představit, když to rozhodnutí je na jeden rok," vysvětlila.

Nový prezident České lékařské komory Milan Kubek, který patří ke spojencům ministra zdravotnictví Davida Ratha řekl, že momentálně nejdůležitější je situaci ve VZP stabilizovat. K prodloužení doby nucené správy se nechtěl vyjadřovat. "To nejsem schopen posoudit. Jsem zvyklý se vyjadřovat pouze k věcem, kterým rozumím. Bude dobře, když pojišťovna bude mít svého řádně zvoleného ředitele," dodal.

Ondřej Černý, Pavel Otto, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme