Obchodníci zažívají špatné časy. Už několik měsíců mají nižší tržby

Lidé stále šetří a méně utrácí. Dokládají to dnešní data, která zveřejnil statistický úřad. Podle něj klesly v červnu maloobchodní tržby meziročně o jedno procento. Je to několikátý pokles za sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peněženka + peníze

Peněženka + peníze | Foto: Ladislav Bába

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub si myslí, že důvodem je i to, že mnoho zákazníků se naučilo nakupovat v cizině. A to nejen pohonné hmoty, u kterých je propad tržeb v České republice výrazný, ale i potraviny.

„Tržby za potraviny klesají už čtrnáctý měsíc v kuse a zdá se, že ještě pořád nenašly svoje dno. Pro Čechy, kteří bydlí v příhraničí, se stalo samozřejmostí jezdit nakupovat do sousedního státu,“ řekl Michal Kozub.

Taková situace nenahrává obchodníkům, protože přicházejí o tržby. Neprospívá ale ani samotnému státu, který tak přichází o výnosy na daních.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák vysvětluje, že české domácnosti více šetří kvůli strachu z budoucnosti.

„Obávají se růstu míry nezaměstnanosti a samozřejmě se pod to podepisuje i to, že reálné mzdy ve většině českých domácností stagnují, případně dokonce klesají,“ dodal Novák.

Jitka Hanžlová, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme