Od příštího roku vznikne finanční úřad pro velké firmy

Od příštího ledna vznikne specializovaný finanční úřad, který se bude starat o velké firmy. Vybrané banky, pobočky zahraničních bank, pojišťovny a právnické osoby založené za účelem podnikání musí dosáhnout obratu více než 2 miliardy korun ročně. Celkem se bude jednat asi o tisícovku subjektů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Podle tiskové mluvčí Generálního finančního ředitelství Ministerstva financí Jaroslavy Musilové se jedná o následování evropského trendu, kdy se vybrané velké firmy koncentrují pod jediný specializovaný úřad, který se zabývá pouze jejich specifickými problémy a dokáže je proto lépe řešit.

„V průběhu počátku příštího roku se jim změní správce daně, takže si budou muset zvyknout na nové daňové úředníky, mělo by se pro ně ale každopádně zjednodušit plnění daňových povinností,“ vysvětluje Musilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Ministerstva financí Jaroslava Musilová mluví o specializovaném finančním úřadu

Velké firmy by tak měly s novým finančním úřadem sídlícím v Praze řešit všechny záležitosti až na malé výjimky, jako jsou například majetkové daně.

Právě na dojíždění do hlavního města si ovšem některé mimopražské firmy stěžují.

Specializovaný finanční úřad podle Musilové sice plánuje otevření poboček po celé republice, zatím ovšem není jasné, zda budou pouze vykonávat daňovou kontrolu, nebo jestli budou také vyměřovat daňové povinnosti.

V novém finančním úřadě by měli pracovat převážně zaměstnanci, kteří již v daňové správě pracují a kteří se specializují na velké daňové subjekty.

„Nejde o vznik zcela nového úřadu se zcela novými lidmi a nabobtnání byrokratické struktury, jde spíše o přesunutí sil v rámci daňové správy,“ upřesňuje mluvčí.

Podle Musilové se zřízením specializovaného finančního úřadu především zjednoduší správa daní:

„Pracovníci se budou moci úžeji specializovat na vybrané subjekty, budou mít jasný přehled o problémech, které se vyskytují právě jen u těchto daňových subjektů, a mělo by to přispět zejména ke spokojenosti daňových poplatníků.“

Ondřej Černý, Zuzana Filípková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme