Od zítřka podraží alkohol

Hned po silvestrovských oslavách budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. A právě alkohol, který dnes v noci bude zřejmě tím nejběžnějším pitím, bude od Nového roku dražší. Vyšší spotřební daň zdraží půllitr běžné 40procentní lihoviny asi o 8 korun. To, jak během posledních dní mizí z prodejních pultů všechno co teče, mluví samo za sebe. Lidé kupují alkohol před koncem roku víc také proto, že od 1.ledna podraží kvůli vyšší spotřební dani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenky s alkoholem

sklenky s alkoholem | Foto: Jan Rosenauer

Půllitru běžné 40procentní lihoviny bude asi o 8 korun dražší, upřesňuje analytik společnosti Patria Online - David Marek. "Obávám se, že skutečně čeští konzumenti lihovin jsou nepříliš závislí na té ceně, takže zdražení o 8 korun není natolik fatální, aby se své spotřeby nějak fatálně vzdávali."

Novému zdanění se nevyhnou ani pěstitelské pálenice, tvrdí její provozovatel v Brně-Tuřanech Jiří Vít. Co nejvíce lidí se proto snaží vypálit především slivovici ještě za levno. "Konec sezóny je ve velkém chaosu. Lidé pálí špatně vykvašené kvasy jenom proto, aby nemuseli platit vyšší spotřební daň. Stará spotřební daň je 95 korun z litru stoprocentního litru. Bude se zvyšovat na 133, což považuju za velikou chybu, protože se rozmnoží černé pálení, a myslím si, že vláda nevybere ani to, co vybrala teď. Litr běžné pálenky vyjde o 20 korun dráž na jednom litru.

Spotřební daň u průmyslově vyráběného alkoholu se od 1. ledna zvýší u 1 litru 100procentního lihu na 265 korun ze současných 234.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme