Odboráři Sazky hrozí stávkou, Hušák skončil v nemocnici

Odboráři Sazky, kteří zastupují 480 zaměstnanců loterijní společnosti, vyhlásili stávkovou pohotovost. Po jednání dnešní mimořádné valné hromady o tom informoval šéf odborů v Sazce Jan Kašpárek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sazka

Sazka | Foto: Filip Jandourek

Důvodem stávkové pohotovosti je podle něj skutečnost, že zaměstnanci zadlužené firmy ztrácejí jistotu ohledně budoucnosti a svého zaměstnání, bojí se také o své výplaty za březen. Pohotovost podle něj může přejít ve stávku.

„Odboráři zároveň vyjádřili podporu společnosti Sazka a jejímu generálnímu řediteli Hušákovi,“ namítl ale mluvčí Sazky Jan Tuna.

Nově se ukázalo, že Sazka v současnosti nemá peníze na vyplacení stomilionového jackpotu a peníze dluží i mobilním operátorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Drtina k aktuálnímu vývoji v Sazce

Dnešní mimořádná valná hromada loterijní společnosti neodvolala ředitele a šéfa představenstva firmy Aleše Hušáka z jeho funkcí. Ten byl ale údajně po valné hromadě hospitalizován k nemocničnímu ošetření. „Podle předběžných informací se jedná o následek vyčerpání a momentální slabost,“ uvedl mluvčí Sazky Tuna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Sazky Jan Tuna v pořadu Stalo se dnes

„Podpořili jsme ho proto, že jsme nedospěli k závěru, že by pan Hušák porušil povinnosti při výkonu funkce člena představenstva, jak zněla otázka při hlasování,“ vysvětlil předseda ČSTV Pavel Kořan, proč akcionáři Hušáka ve funkci podrželi.

Valná hromada zároveň zamítla návrh na změnu stanov, který by umožnil vstup strategického investora do společnosti. Hromadu svolali menšinoví akcionáři.

Kdo za to může?

Místopředseda Českého olympijského výboru, jednoho z akcionářů Sazky, Jiří Kejval je tímto výsledkem schůze zklamán. „Majoritní akcionář hlasoval proti prvnímu, tak i proti druhému bodu, takže pan Hušák je dále členem představenstva společnosti a společnost má dále zakázáno obchodovat s akciemi společnosti,“ uvedl po valné hromadě Kejval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kořan a Karel Bauer ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podobně nespokojený byl i další zástupce minoritního akcionáře, předseda Českého svazu jachtingu, Karel Bauer. „Z pohledu sportu je jasné, že za problémy někdo může. Já říkám, že za to mohou zástupci v orgánech a především zástupci, kteří zastupují majoritního akcionáře ČSTV a jmenovitě jsou to pánové Srb, Jelínek, Kořan a Malý,“ přiřkl v Ozvěnách dne Radiožurnálu zodpovědnost jednotlivým jménům Bauer. „Tito lidé naprosto selhali tak, jako selhalo vedení Sazky,“ dodal a popsal, jak chce ve věci Sazky dále postupovat. „My jako malý sportovní svaz budeme postupovat tak, jako postupujeme již několik let. Chceme odvolat tyto lidi. Svým nepříliš významným hlasem budeme usilovat o to, aby se sport očistil,“ prohlásil.

Kořan na otázku kdo za současnou situaci v Sazce může odpověděl následovně: „Dílem akcionáři, dílem zástupci akcionářů ve statutárních orgánech, dílem okolnosti."

Představenstvo podle něj usilovalo dlouho o to, aby odvrátilo hrozbu insolvence, sehnalo prostředky, připravilo návrh úvěrové smlouvy a pokud insolvenční soudce dojde k závěru, že tato smlouva není v rozporu s insolvenčním zákonem, tak v zápětí do Sazky přitečou odpovídající peníze.

Sazka čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Jeden podala KKCG podnikatele Karla Komárka, druhý podnikatel Radovan Vítek, který tvrdí, že je největším věřitelem Sazky s pohledávkou 1,5 miliardy korun. Oba navrhovatelé se zároveň o Sazku ucházejí. Třetím zájemcem jsou Penta a E-Invest.

Renáta Prátová, Martin Drtina, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme