Odmítnutí pomoci Řecku bude mít pro Slovensko důsledky

Slovensko stále neví, jak mu eurozóna oplatí neschválení pomoci zadluženému Řecku. Zatímco slovenská vláda, která pomoc odmítla, zachovává ledový klid, analytici varují, že Slovensko musí počítat s negativními důsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nová slovenská vláda odmítla jako jediná v eurozóně půjčit peníze Řekům s tím, že jde o nesystémové řešení a že Slovensko si v dobách ekonomických problémů také muselo pomoct samo.

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet se ale podle kuloárních informací nechal slyšet, že kdyby věděl, že se Slovensko zachová tak nesolidárně, nikdy by nesouhlasil s jeho přijetím do eurozóny.

Analytici sice konstatují, že Slovensko neposkytnutím pomoci Řecku neporušilo žádné unijní předpisy a nemůže být formálně potrestáno. Na druhé straně by Unie mohla být takříkajíc hluchá ke slovenským připomínkám k novému unijnímu rozpočtu.

Kvůli Slovensku by se mohl zkomplikovat i vstup nových států do Unie.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme