Palubní personál ČSA si odhlasoval stávku. Aerolinie jsou proti

Letušky a stevardi Českých aerolinií si odhlasovali stávku. Palubní personál požaduje zvýšení platů po únorových škrtech. Piloti Českých aerolinií minulý týden uvedli, že se k případné stávce letušek a stevardů nepřipojí. Odboráři zatím chtějí s vedením aerolinek dál jednat. ČSA s jejich postupem nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

O případné stávce rozhodne výkonná rada Odborové organizace posádek letadel (OOPL). Postup odborářů při hlasování o stávce je ale podle vedení ČSA v rozporu se zákonem o kolektivním vyjednávání.

„V této souvislosti vedení ČSA zvažuje právní kroky. Kromě výboru OOPL nikdo v ČSA stávkovat nechce. Stávku nepřipouštíme,“ řekl k tomu mluvčí ČSA Daniel Šabík.

Palubní personál se chce domáhat opětovného zvýšení platů po únorových škrtech, kdy mzdy některých letušek a pilotů klesly až o 40 procent. Odboráři chtějí nejdříve s vedením aerolinií dál jednat.

Podle ČSA průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 korun v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu. K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 000 korun.

Hrubá mzda vedoucí kabiny podle ČSA ve stejném období letošního roku dosahovala v průměru 39 591 korun.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme