Počet pracujících důchodců v Česku roste. Přivydělává si přes 145 tisíc seniorů

V Česku přibývá důchodců, kteří pracují. Oproti roku 2010 pracuje lidí v penzi o 15 a půl tisíc více. Roste zájem o částečné úvazky. Vyplývá to z posledních údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior Point si mezi prvními prohlédli zástupci radnice

Senior Point si mezi prvními prohlédli zástupci radnice | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Pracujících seniorů přibývá i přesto, že se zvyšuje věk pro odchod do důchodu. Lidí, kteří si v penzi přivydělávají, je tak aktuálně přes 145 tisíc.

Zájem pracovat i v penzi přitom mají i lidé v předdůchodovém věku. Podle statistiků by si po odchodu do penze rády přivydělávaly dvě pětiny dnešních padesátníků.

„Současní padesátníci by v důchodovém věku rádi napodobili vzory ze západních zemí Evropy, zůstali déle aktivní a více využívali aktivního odpočinku,“ říká Daniel Chytil, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Ve starším věku pracují a v budoucnu mají úmysl pracovat především lidé s vyšším vzděláním, žijící ve městech a osoby zaměstnané v nemanuálních profesích. Roste zájem o částečné úvazky, kterým současný trh práce příliš nepřeje.

Význam starších osob na trhu práce se bude podle ČSÚ dále zvyšovat. „Nejenom růst počtu osob ve starším věku a zvyšující se hranice odchodu do starobního důchodu, ale i jednoznačně deklarovaný úmysl pracovat i po překročení důchodového věku zcela přetvoří obraz současného trhu práce,“ upozorňuje Ondřej Nývlt z ČSÚ.

Seniorů v české populaci stále přibývá. Lidí nad 65 let je teď asi 17 procent. V roce 2050 už jich bude celá třetina.

V Česku postupně přibývá pracujících důchodců, je jich 145.100 | Foto: ČTK

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme