Pohonné hmoty v minulém týdnu opět podražily

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku stále stoupají. Jen za uplynulých sedm dní poskočily u nejprodávanějšího Naturalu 95 o 18 haléřů až na průměrných 28,62 koruny, za litr nafty zaplatí řidiči 27,45 koruny, tedy o sedm haléřů víc. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Nejdražší benzin se prodával v Praze, kde cena vzrostla o 12 haléřů na 28,89 koruny za litr. Nejdražší naftu kupovali řidiči opět v Praze, kde litr stál 27,69 koruny.

Nejlevnější benzin tankovali motoristé na Vysočině, kde litr stál 28,40 koruny. Nejlacinější naftu bylo možné koupit v Olomouckém kraji, kde motoristé za litr platili 27,22 koruny.

Benzín zdražuje rychleji než nafta, úměrně k tomu, jakým tempem ubývají jeho zásoby na světových trzích. Svou roli hraje také napětí kolem Íránu. České ceny přitom stále ještě neodrážejí ceny ve světě, a tak se dá očekávat další zdražování, tvrdí analytik společnosti Coloseum Štěpán Pírko.

"U Naturalu se dá čekat, že cena půjde až přes 29 korun za litr. Hlavní příčinou jsou stále vysoké a rostoucí ceny na světových trzích, kde hlavním faktorem je omezení produkce ropného kartelu OPEC. Zásoby v celém vyspělém světě klesají nejrychlejším tempem za posledních deset let, takže situace je opravdu vyhrocená," uvedl Pírko.

Ceny pohonných hmot v tuzemsku klesaly zhruba od poloviny loňského srpna do půlky letošního února. Loni v srpnu stál litr benzinu průměrně 32 korun. Za naftu tehdy motoristé platili zhruba 30 korun za litr.

Martin Hromádka, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme