Polsko otevírá pracovní trh na východ

Polsko otevírá svůj pracovní trh silám z východu. Od zítřka Ukrajinci, Rusové a Bělorusové nepotřebují pracovní povolení při krátkodobém zaměstnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci při výkopových pracích

dělníci při výkopových pracích | Foto: Alena Palečková

Každý rok vydají polské konzuláty na Ukrajině milion víz. Odhaduje se, že nejméně polovina Ukrajinců jede do Polska pracovat načerno. To má změnit zákon, který zítra začne platit.

Na práci do třech měsíců Ukrajinci, Rusové ani Bělorusové nepotřebují povolení. Konzulátu k vydání pracovního víza stačí potvrzení od polského zaměstnavatele.

Polskou vládu donutil k otevření východní hranice nedostatek pracovníků zejména ve stavebnictví a zemědělství. Poláci totiž za lepšími výdělky masově odjíždějí na západ.

V nejbližší době chce Polsko zahájit velkou náborovou kampaň. Nabídky volných míst se mají objevit nejdříve na ukrajinských úřadech práce.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme