Polským firmám loni rekordně rostly zisky

Polské firmy zaznamenaly rekordní výsledky na burze. Úspěch vyplývá to z údajů za minulý rok. Největší firmy z indexu WIG20 hlásí v průměru 20procentní meziroční růst zisků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšavský Palác kultury

Varšavský Palác kultury | Foto: FlyingV

Nejvíce peněz vydělaly v minulém roce banky - ty potvrdily až třetinový růst čistého zisku. Více než sedm firem, jejichž akcie se obchodují na varšavské burze, vykázalo jednotlivý zisk vyšší než miliardu zlotých, to je něco málo přes sedm miliard korun.

Lídry jsou KGHM Polská měď, banka PKO BP a petrochemický koncern PKN Orlen. Po bankách se nejrychleji rozvíjely stavební a developerské firmy.

Celkově se firmy v minulém roce dobře vyrovnaly se silným zlotým, drahými surovinami i rostoucími platovými požadavky zaměstnanců, hodnotí minulý rok analytici listu Rzeczpospolita. Upozorňují, že letošní rok už ale nemusí být tak úspěšný.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme