Portugalsko prý už příští měsíc požádá o mezinárodní pomoc

Portugalsko už nedokáže financovat svůj dluh a požádá o pomoc. Napsal to britský deník Financial Times. Po Řecku a Irsku by se tak stalo třetí zemí eurozóny, která by spadla na pokraj státního bankrotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lisabon

Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Příchod dluhové krize do Portugalska prý trh považuje za nevyhnutelný. Investoři jsou ochotni portugalské dluhopisy nakupovat jen za vysoký úrok. Jeho placení si země dlouhodobě nemůže dovolit.

Právě kvůli nárůstu úroků muselo loni o pomoc požádat Řecko a Irsko. Slabinou Portugalska je hlavně ekonomická stagnace.

Portugalská vláda opakuje, že situaci zvládne sama. Trhy i analytici ale podle Financial Times čekají, že Lisabon o pomoc požádá po příští schůzce evropských lídrů. Ti budou v Bruselu jednat na konci března.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme