Převod telefonního čísla do deseti dnů, shodli se operátoři s ministerstvem

Přenos mobilního čísla od jednoho operátora k jinému by měl trvat maximálně deset dnů. Navrhuje to novela zákona o elektronických komunikacích ministerstva průmyslu a obchodu. Dosud rychlost přenosu závisela na podmínkách jednotlivých poskytovatelů. V některých případech trval přenos čtyřicet až šedesát dní. Ministerstvo se proto s operátory shodlo na kompromisním řešení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: stock exchange

Operátoři podle tiskového mluvčího Asociace poskytovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda původně navrhovali na přenos čísla čtrnáct dní a ministerstvo čtyři, deset dní je proto kompromisním řešením.

„Dosud ta technická lhůta byla čtyři dny, nicméně započítávala se do ní ještě lhůta výpovědí smlouvy u operátora, která u každého měla jinou délku. V nové úpravě se počítá s tím, že bez ohledu na to, jakou máte výpovědní lhůtu, tak přejití k jinému operátorovi nebude trvat déle než deset dní,“ říká Grund.

Přenést si číslo k jinému operátorovi je v Česku možné od roku 2006. Podle údajů Českého telekomunikačního úřadu převedli lidé například v roce 2015 víc než půl milionu čísel.

Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme