Pro české zbrojařské firmy se lukrativním trhem stává i Vietnam

České zbraně mají ve světě zvuk, zájem o ně projevuje i Vietnam. Rozšíření spolupráce s touto zemí ve vojenské oblasti v Hanoji osobně podpořil i ministr obrany České republiky Alexandr Vondra. Vietnamská armáda, která využívá například také česká letadla, prochází rozsáhlou modernizací a zároveň investuje desítky milionů dolarů do nákupu nových zbraňových systémů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasivní sledovací systém Věra-E

Pasivní sledovací systém Věra-E | Foto: Armáda ČR

Světový obchod se zbraněmi navzdory krizi stále roste. Konkrétně v jihovýchodní Asii pak vzhledem k stále agresívnější politice Číny a jejím územním nárokům zvyšují vojenské výdaje prakticky všechny země tohoto regionu a Vietnam, přímo ohrožený expanzivní politikou Pekingu, není výjimkou.

„Vietnam je velice perspektivní partner. Země armádu potřebuje a armáda se musí modernizovat. A na každém rohu tu potkáváme někoho, kdo umí česky. Na univerzitě obrany máme dnes téměř 50 studentů,“ říká ministr obrany Alexandr Vondra, který zároveň poukazuje na historické kontakty obou zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro české zbrojařské firmy se lukrativním trhem stává Vietnam. Podrobnosti v reportáži zvláštního zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše

Možností spolupráce právě ve vojenské oblasti je podle ministra celá řada: „Modernizace letecké techniky, kterou tu máme. L-39 jsou součástí výzbroje vietnamské armády. Modernizace pozemní techniky a koneckonců také ručních zbraní, protože vzor 58 je vedle Kalašnikova ve výbavě vietnamské armády. A ČR může poskytnout poměrně vyspělé technologie a myslím, že nic nebrání tomu, aby tak učinila.“

Záleží na nabídce a poptávce

Některé české firmy se už ve Vietnamu prosadily. Mezi nimi například výrobce munice Sellier a Bellot, společnost Retia s projektem modernizace 40 kusů radaru P-18 či Omnipol, který letos uzavřel kontrakt na Stanice dalekého rozsahu a jedná také o dodávkách radiolokátoru Věra či radiotechnického pátrače pro námořnictvo a útvary elektronického sledování.

Hanoj takovou výzbroj potřebuje. Peking se totiž netají tím, že má zájem zcela ovládat Jihočínské moře a právě s Vietnamem se pře o řadu ostrovů. Ve výzbroji má však i zastaralejší zbraně, hlavně ruské, respektive sovětské výroby. A tady se podle odborníků pro české experty nabízí velké možnosti.

„Jsme připraveni nejenom pomoct při modernizaci zbraní a zbraňových systémů, Armáda ČR je připravená pomoci při výcviku na těchto zbraních a systémech. Myslím, že s tím máme bohaté letité zkušenosti,“ potvrzuje náčelník Generálního štábu Armády ČR, generál Vlastimil Picek.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek pak přidává další příklady: „Od problematiky maskování přes oblast protichemické a protibiologické ochrany až po modernizaci různých starých ruských zbraňových systémů.“

Šance pro Aero Vodochody

Nejasný zatím zůstává osud strojů L-159, které se ČR stále nedaří prodat. Mnohem lepší vyhlídky však mají letouny L-410. Firma Pamco Group jedná s vietnamskou stranou o dodávce 12 těchto letadel za 70 až 80 milionů amerických dolarů. A dveře má otevřené i společnost Aero Vodochody.

„Vietnam patří v současné době k největším zákazníkům v programu L-159. Už probíhá spolupráce v oblasti modernizací a prodlužování životnosti letounů a samozřejmě i dodávek náhradních dílů. My chceme tuto spolupráci dále rozvíjet a jsme připraveni právě Vietnamu nabídnout i další modernizace jejich L-39,“ doplňuje prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Finančních prostředků na modernizaci 500 tisícové armády má ekonomicky sílící Vietnam dostatek a potvrzuje to třeba i nákup ruských dieselových ponorek za téměř dvě miliardy dolarů.

Robert Mikoláš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme