Radiomobil a Eurotel budou mít licence na UMTS

Mobilní síť třetí generace UMTS budou v České republice provozovat operátoři RadioMobil a Eurotel. Rozhodlo o tom dnešní otevírání obálek s nabídkami na koupi zmíněných licencí. V souteži kdo dá víc zvítězil RadioMobil, když jeho nabídka byla o 326 miliónů korun vyšší než druhého v pořadí Eurotelu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefon 3. generace

telefon 3. generace | Foto: Alcatel

Radiomobil s nabídkou 3 miliardy 861 miliónů korun přeplatil a akci licencí konkurenční Eurotel, který nabídl 3 miliardy 535 miliónů korun. Za to mu podle předsedy Českého telekomunkačního úřadu Davida Stádníka náleží nejen právo první volby u kmitočtů pro síť UMTS. "Firma Radiomobil navíc dostane ještě frekvence v pásmu 1800 mHz," upřesnil Stádník.

Termín pro samotné udělení licencí je 14. prosinec. Operátoři tak mají podle Stádníka dostatek času aby postavili kvalitní síť pro dostatečné pokrytí obyvatel a území. "Je podmínka, že by měli komerčně nabízet tento systém nejpozději v roce 2005," dodal. K tomuto datu musí také oba uchazeči zaplatit první splátku za licence ve výši jedné miliardy korun. Zbytek budou splácet po dobu deseti let. Pro stát se jeví výsledek prodeje licencí na mobilní sítě nové generace UMTS spíše jako prohra, protože původně očekávaný výnos 20 miliard korun rozhodně nezíská.

Do aukce s vyvolávací cenou 3,5 miliardy Kč se přihlásily pouze Radiomobil a Eurotel. Třetí tuzemský operátor Český Mobil odmítl na minimální cenu přistoupit s tím, že by její zaplacení mělo negativní dopad na zákazníky, a zahraniční zájemci se nepřihlásili. Třetí licence zůstane zatím neobsazena. Český telekomunikační úřad musí stanovit podmínky, za kterých ji nabídne.

Milan Kopp, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme